G20 Ticaret Ve Yatirim Bakanlari Toplantisi 'DTÖ'de Reform' Çagrisiyla Sona Erdi

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio: 'Dünya ekonomisi degisti ama Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallari, ticaretin gerçekleri ve düzenlemeler arasindaki tutarsizliklar degismeden kaldi'.

G20 Ticaret ve Yatirim Bakanlari Toplantisi'nin sonuç bildirisinde, G20 ülkelerinin, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) gerekli reformun yapilabilmesi için örgütün tüm üyeleriyle aktif ve yapici bir sekilde çalisma konusunda kararli oldugu belirtildi.

Türkiye'nin de dahil oldugu G20 ülkelerinin ticaret ve yatirim bakanlarinin, G20 Dönem Baskani Italya'nin Sorrento kentinde yaptigi toplanti, ortak bildirinin kabulüyle sona erdi.

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio, düzenledigi basin toplantisinda, toplantilarin verimli geçtigini dile getirerek, "Sorrento Bildirisi'ni onayladigimizi duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Mesajimiz net: Ticaret, insanlar için daha iyi bir gelecegi garanti etmelidir." dedi.

Di Maio, DTÖ'nün düzgün islemesinin, ticaretin düzenli ve sürdürülebilir bir sekilde ilerlemesi ve ekonomik büyümeye katkida bulunmasi için önemli oldugunu ifade ederek, "Dünya ekonomisi degisti ama Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallari, ticaretin gerçekleri ve düzenlemeler arasindaki tutarsizliklar degismeden kaldi." diye konustu.

- Sonuç bildirisi

Toplantinin sonuç bildirisinde, bakanlarin, temelinde Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) oldugu, ayrimci olmayan, açik, adil, kapsayici, esitlikçi, sürdürülebilir ve seffaf, çok tarafli ticaret sistemini güçlendirmek üzere bir araya geldigi belirtildi. Bakanlarin bu hususta istikrarli bir ticaret ve yatirim ortamini gerçeklestirme konusunda taahhütlerini yineledikleri ifade edildi.

Bildiride, G20 ülkelerinin, Kovid-19 salgini sonrasinda dayanikli, güçlü, sürdürülebilir ve kapsayici bir ekonomik toparlanmaya yönelik koordineli bir müdahaleyi tesvik ederek Kovid-19 salgininin uluslararasi ticaret ve yatirim üzerindeki etkisini azaltma konusunda hemfikir olduklari kaydedildi.

DTÖ'nün gelecegine iliskin Riyad Girisimi'ne atif yapilan bildiride, "DTÖ'de gerekli reformun yapilabilmesi için DTÖ'nün tüm üyeleriyle aktif ve yapici bir sekilde çalismaya kararliyiz." ifadesi yer aldi.

Bildiride salginin, güvenli ve etkili Kovid-19 asilarina, tedavi ve teshis kitlerine küresel boyutta erisimin önemini gösterdigi dile getirilirken, Kovid-19 karsisinda dünya ticaretini ve yatirimini desteklemeye yönelik G20 eylemlerinin uygulanacagi vurgulandi.
Kaynak: AA