Ulusal Beslenme Konseyi İlk Toplantısını Yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Konsey eliyle beslenme konusundaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması, sağlıklı beslenme kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması, gıda güvenliği ve kronik hastalıklarla mücadele kapsamında politikalar geliştirilmesi hedefleniyor”dedi.

Ulusal Beslenme Konseyi İlk Toplantısını Yaptı
Sağlık Bakanlığı’nca 9 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği ile kurulan Ulusal Beslenme Konseyi’nin ilk toplantısı, Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda açılış konuşmasını yaptı.

Bakteri kökenli hastalıkların ciddi sorun olmaktan uzaklaştığını vurgulayarak günümüzde en önemli sağlık problemi olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların yer aldığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, “Bu hastalıkların tedavisi sağlık sistemlerine ağır yük getirmekte, erken ölümlere neden olabilmektedir. Bu sebeple bu hastalıkların önlenmesi, ortaya çıkmasının geciktirilmesi, ortaya çıkanların da bedene vereceği zararların engellenmesi veya asgari seviyede tutulması çok önemlidir. Bu kronik hastalıklar nelerdir diye baktığımızda diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıkları görüyoruz. Bu hastalıkların pek çoğunun beslenme ile önemli bağı tespit edilmiştir” diye konuştu.

Obezitenin pek çok hastalığa sebep olduğuna dikkat çeken Bakan Koca, bu sorunla baş edebilmek için Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programını ciddiyetle yürütüyoruz. Okul kantinlerinde sağlığa faydası şüpheli gıdaların satışının yasaklanması, beslenme dostu okulların oluşturulması, gıdalara okul gıdası logosunun konulması, çocuklara yönelik program aralarında bu tür gıdaların reklamının yasaklanması genç yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması için gösterdiğimiz gayretlerden sadece bir kısmı. Hazır gıdalarda tuz oranının azaltılması, lokanta ve pastanelerde satılan gıdalardaki tuz ve şeker oranının tedricen azaltılması gibi toplumun tamamına yaygınlaşacak tedbirleri de icraya koymuş durumdayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin beslenme haritasını çıkardıklarını, 6 ay süren bu araştırmayla Türkiye’de 15 yaş üstü vatandaşların beslenme alışkanlıklarını tespit ettiklerini kaydeden Koca, "Bu rapordan çıkacak sonuçlara göre sağlıklı beslenme ve sağlıklı hayat tarzının benimsenmesi konusunda yol haritamızı da ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

Koca, medyada kendilerine çeşitli konuların uzmanı unvanını takarak, tarifler veren kişilerin varlığını anımsatarak, bu konulardaki tartışmalara yön verebilmek, bilimsel kanıtlara dayalı görüşler oluşturabilmek adına Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda geniş katılımlı Ulusal Beslenme Konseyi’nin kurulduğunu belirti.

Konseyde 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin bulunduğunu belirten Koca, “Konsey eliyle beslenme konusundaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması, sağlıklı beslenme kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması, gıda güvenliği ve kronik hastalıklarla mücadele kapsamında politikalar geliştirilmesi hedefleniyor” ifadelerini kaydetti.

Bakan Koca, konseyin başlıca görevlerini şöyle sıraladı:

“Sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesi için politika ve strateji önerileri geliştirmek, önerilerin kurumlarda uygulanmasını tavsiye etmek ve uygulamayı izlemek,

Sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması ve beslenme konularında araştırma ve geliştirmeye yönelik projeler önermek,

Doğrudan veya dolaylı olarak beslenme kaynaklı hastalıklarla ilgili gerekli hallerde bilimsel komisyon kurulmasına karar vermek,

Sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesi ile ilgili konularda toplum eğitimleri, bilgilendirmeleri, bilinçlendirme çalışmaları gibi konularda görüş bildirmek,

Sağlıklı beslenme, yiyecek ve içecekler konusunda tüketicileri ve özellikle de çocukları yanlış yönlendiren aldatıcı, yanıltıcı algı oluşturucu reklam ve tanıtımlar konusunda gerekli önlem önerilerinde bulunmak,

Tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişme hakkı konusunda bilimsel ve sosyal önlemlerin alınması için görüş ve önerilerde bulunmak."
Kaynak: İHA