Adana'da 5 İşçinin Öldüğü İş Kazası Davası

Sarıçam ilçesinde vinç sepetinden düşen 6 işçiden 5'inin hayatını kaybetmesi, birinin yaralanmasıyla ilgili iki müteahhit firma sorumlusu ve vinç operatörünün yargılanmasına devam edildi.

Adana'nın merkez Sarıçam ilçesinde, vinç sepetinden düşen 6 işçiden 5'inin hayatını kaybetmesi, birinin yaralanmasıyla ilgili iki müteahhit firma sorumlusu ve vinç operatörünün yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı müştekiler ve avukatları katılırken, tutuksuz sanıklar vinç operatörü Ufuk P, müteahhit firma sorumluları Abdurrahman E. ve Huda T. gelmedi.

Mahkeme başkanı tarafından duruşma salonunda okunan bilirkişi raporunda, sanıklardan firma sorumluları Huda T. ile Abdurrahman E'nin asli kusurlu, vinç operatörü Ufuk P'nin kusursuz, ölen 5 işçi ile yaralanan bir işçinin de tali kusurlu oldukları belirtildi.

Raporda, ölen işçiler ile yaralanan işçinin, 2 kişilik vincin kovasına "İş Sağlığı ve Güvenliği" ile ilgili alınması gereken tedbirlere uymayarak bindikleri için tali kusurlu oldukları kaydedildi.

Daha sonra tanıklar ve müştekiler dinlendi.

Müştekiler İsmet, Aynur, Ferda ve Ekrem Kaya, şikayetçi oldukları sanıkların cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklar Abdurrahman E. ve Huda T'nin avukatları da bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirtti.

Mahkeme heyeti, tarafların bilirkişi raporuna karşı ifadeleri alındıktan sonra tüm dosya kapsamından sanıkların kusur durumları ile ilgili A sınıfı iş güvenliği uzmanı, inşaat mühendisi ve makine mühendisinden oluşacak bilirkişi heyetinden rapor alınması için Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına karar verdi.

Duruşma, raporun beklenmesi için ertelendi.

- Olayın geçmişi

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (AOSB) fabrikada, 20 Temmuz 2017'de çatıdaki onarım işi için vinç sepetine bindirilen 6 işçiden Emrah Arslan, Faruk Kaya, Fehmi Kaya, Murat Gümüş ve Mustafa Gümüş düşüp hayatını kaybetmiş, Halil Arslan ise yaralanmıştı.

Olayın ardından iki müteahhit firma sorumlusu ve vinç operatörü hakkında dava açılmıştı.

Kaynak: AA