Tutuklu Ve Hükümlüler Kaybettikleri Zamanı Okuyarak Değerlendirecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların okuma alışkanlığı kazanmaları ve kütüphaneleri etkin olarak kullanabilmeleri için işbirliği protokolü imzaladı.

Tutuklu Ve Hükümlüler Kaybettikleri Zamanı Okuyarak Değerlendirecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, kitap sevgisini ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklulara aşılamak ve onlara yeni ufuklar açmak üzere işbirliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığının Ankara Ulus’taki tarihi taş binasında törenle imzalanan protokolle hükümlü ve tutuklularca talep edilecek kitapların en yakın kütüphanelerden temin edilerek, onlara ulaşması sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, imzalanan işbirliği protokolünün kütüphanelerin etkin kullanımında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, “Kütüphanelerimizin etkin kullanımı için birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bu manada Adalet Bakanlığımızın bizden talep ettiği bu proje çok faydalı ve ihtiyaç duyulan bir projeydi. Projenin amacı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlülerin kütüphanelerden, kitaplardan daha etkili ve yoğun bir şekilde faydalanmasını amaçlayan bir çalışma. Bu bağlamda ceza infaz kurumlarındaki kütüphanelere teknik destek veriyoruz. Onların kütüphanelerinin eksiklikleri varsa bizim uzman personelimiz tarafından ziyaret edilip, tamamlanacak. Daha sonra yine Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve kurumları tarafından yayınlanan yayımların ücretsiz olarak eksik görülen kısımlarda ceza kurumlarımızın kütüphanelerine ücretsiz temini sağlanacak. Daha da önemlisi hem Adalet Bakanlığımızın teknik personeli hem de bizim bakanlığımızın teknik personelinin denetiminden geçmiş, olurunu almış kitaplar her 15 günde bir il ve ilçelerdeki kütüphanelerimiz tarafından tedarik edilecek. Hem teslimatı yapılacak hem de okunduktan sonra geri teslim işlemleri de bakanlığımız tarafından yapılacak. Cezaevinde kalan hükümlülerin kitaplardan yoğun bir şekilde faydalanmasını sağlıyoruz. Onların daha faydalı bireyler olması açısından kapalı kaldıkları zaman içerisinde fikirlerinin, zihinlerinin, dünyaya bakışının daha da gelişmesini sağlamak amacındayız. Her şeyden önce bizim açımızdan kütüphanelerimizin etkin kullanılması için önemli. İnsana, her türlü bireyimize en hızlı ve en doğru şekilde ulaştırılması için önemli” dedi.



“İnsan cezaevinde de olsa insandır”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, iki bakanlık arasında ilk defa bir protokol imzalandığını belirterek, “Adalet Bakanlığı olarak birçok protokol yaptık ama bugün çok anlamlı bir protokolle karşınızdayız. Kültür Bakanlığıyla da ilk defa Adalet Bakanlığının protokolü söz konusu. Esas itibarıyla infaz sisteminin amacı suçluyu cezasını çekerek topluma kazandırmaktır. Yani bu infaz gerçekleşiyorsa, gerçekten infaz amacına ulaşmıştır. Toplumu suça karşı korumak, topluma entegre etmek temel amaçlardan birisi. İnsan cezaevinde de olsa insandır, onun bu insani yönlerini unutmadan devletin yanında olduğunu her an hissetmesi çok önemli ve anlamlıdır. Cezaevinde eğitim, öğretim yönüyle de ilgili tüm tutuklu ve hükümlülere her türlü kolaylık sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.



“2018 yılında tutuklu ve hükümlüler tarafından 1 milyon 575 bin 761 kitap okundu”

Kitap okumanın öneminden bahseden Gül, “2018-2019 yılında okuma yazma kurslarına 9 bin 186 hükümlü ve

tutuklu katılmıştır. Bu yıla kadar yaklaşık 10 bin kişi okuma yazma öğrenmiştir cezaevlerinde. Meslek edindirmeye yönelik kurslarımız da büyük bir başarıyla devam etmektedir. Toplam 79 bin 220 kişi meslek edindirme çalışmalarına katılmıştır. Bu da infazdan sonra bir meslek sahibi olarak topluma kazandırma adına çok önemli bir gelişmedir. Her ceza infaz kurumunda kütüphane oluşturmaya gayret edilmiş, bu yayınlara erişim sağlanmıştır. 2018 yılı içinde tutuklu ve hükümlüler tarafından cezaevlerindeki kütüphanelerden istifade edilen sayı 1 milyon 575 bin 761’dir. Bu kadar kitap tutuklu ve hükümlüler tarafından alınmış, okunmuş ve geri iade edilmiştir. 2019 yılında ise son gelinen rakam itibarıyla cezaevlerindeki kitap sayısı 1 milyonu aşmıştır. Bugün imzalayacağımız protokolle Kültür Bakanlığı bünyesindeki il ve ilçelerdeki kütüphanelerden tutuklu ve hükümlüler istifade edebilecek. Böylece 41 milyon kitaba ulaşabilecek. Tüm bu çalışmalar yaşam hakkı, eğitim hakkı, savunma hakkı gibi kültür de haktır anlayışıyla yapıyoruz. Kültür ve eğitimi en merkeze alacak şekilde bir çalışmayı bu protokolle gündemimize almış durumdayız. Kitap en iyi dosttur. İnsan herkesten hayal kırıklığıyla ayrılabilir ama kitap dostu olmak, en güzel dostluktur” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda Bakan Gül, Bakan Ersoy’un bugün doğduğunu hatırlatarak, doğum gününü kutladı. Bakan Gül, Ersoy’a bir de doğum günü hediyesi verdi.
Kaynak: İHA