Türkiye'nin İlk Köy Filmini Konu Alan Kitabın İmza Günü Yapıldı

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Çalı köyünde çekilen Türkiye’nin ilk köy konulu filmi “Aysel Bataklı Damın Kızı”nın öyküsünü konu alan “Belki Şehre Bir Film Gelir” kitabının yazarı Güney Özkılınç, Bursa’da kitabının imza gününe katıldı.

Türkiye'nin İlk Köy Filmini Konu Alan Kitabın İmza Günü Yapıldı
Yazar Güney Özkılınç, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde çekilen Türkiye’nin ilk köy filmi “Aysel Bataklı Damın Kızı” filminin öyküsünü konu alan “Belki Şehre Bir Film Gelir” kitabıyla kent kültürüne bir kaynak daha kazandırdı. Kitabı hakkında bilgi veren araştırmacı ve yazar Güney Özkılınç, “Bursa’nın Nilüfer ilçesinde o zamanlar bir koy olan Çalı’da çekiliyor ve 80 yılı aşkın bir zamandır Çalılılar bugün bile bu filmi konuşuyor. Bu gerçekten çok ilginç bir hikaye olarak geldi bana ve bu filmin hikayesini ve çekim öyküsünü araştırma kararı aldım. Köye gittim 2010 yılından itibaren, 5-6 yıllık çalışma sonucunda filmde figüran olarak rol alan köylüler, onların çocukları ve torunlarıyla görüşme yaptım. Bir film düşünün ki çekildiği köyde 80 yıldır yaşasın ve Türkiye’nin o zamanki en önemli oyuncuları bu köyde aylarını geçirsin. Filmin yönetmeni Muhsin Ertuğrul, oyunculuk hayatına İstanbul Şehir Tiyatrolarında başlayan Cahide Sonku, bu iki önemli ismin yanında ilk Türkiye güzelimiz Feriha Tevfik, Talat Artemal ve daha birçok oyuncu Çalı’ya, Bursa’ya geliyor. Bu bence Bursa için, Nilüfer için, Çalı için büyük bir onur” dedi.

Özkılınç, ”Film ekibi Mudanya’ya, Mudanya Limanı’ndan Beşevler İstasyonu’na, oradan da atlı arabalarla, faytonlarla Çalı yolunu tutuyorlar ve bu film çekiliyor. Filmde bir ilkte o zamana kadar köy filmleri İstanbul’da kapalı alanda dekorlar yardımıyla çekiliyordu ama bu film ile birlikte ilk kez bir köye gidiliyor. Ve köy gerçek bir köy olmuş oluyor” diye konuştu.

Etkinlik kitap imza töreniyle devam etti.
Kaynak: İHA