KAIHLMUN'18

Bu sene üçüncüsü düzenlenen Kartal AİHL Model Birleşmiş Milletler Konferansı KAIHLMUN'18 'Gerçek Ötesi ve Adalet' teması altında devam ediyor.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin (Kartal AİHL) bu sene üçüncüsünü organize ettiği Model Birleşmiş Milletler Konferansı KAIHLMUN'18 "Gerçek Ötesi ve Adalet" teması altında devam ediyor.

Medeniyet Üniversitesi Cevizli Kampüsü'nde devam eden etkinlikte Türkiye ve yurt dışından gelen öğrenciler, dünya gündemindeki bir çok konuyu tartıştı.

KAIHLMUN Genel Sekreteri 3. sınıf öğrencisi Usame Kiyat, KAIHLMUN'16'da Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda beş komite düzenlediklerini hatırlattı.

Kiyat, geçen yıl ise 6 komite düzenlediklerini belirterek, "Geçen sene de bu sene de aldığımız yurt dışı katılımları var. İlk sene 80 yurt dışı katılımcımız vardı. Geçen sene 50 civarındaydı. Bu sene ise yurt dışı katılımcılarımız var. Kosova'dan, Karadağ'dan, Amerika'dan gelenler oldu." diye konuştu.

Bu tür etkinliklerle gözde okul haline geldiklerini ifade eden Kiyat, şöyle devam etti:

"Komitelerimiz, oturumlarımız konu konu ayrılmakta. Mesela bu seneki konferansımızda insan hakları, küresel bağımlılık, Kıbrıs, ortak kriz komitelerimiz var. Hepsinin de konuları farklı. Bu konular üzerinde öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin fikirleri adı altında konuşmalar yapıyorlar ve bir tartışma ortamı oluşuyor."

Katılımcı Hatice Ayşe Gençer ise "Modern birleşmiş milletler konferansında biz öğrencilerin farklı ülkeleri temsil ederek bu dünya sorunlarını tartışırken dünyada neler döndüğü hakkında fikir sahibi oluyoruz. Bunlara kararnameler geliştiriyoruz." dedi.

Konferansın çok dilli ve çok uluslu oluşundan dolayı daha bir özgür düşünce ortamı bulunduğunun altını çizen katılımcı Bilqis Turner, bu tür etkinliklerle nadiren karşılaştıklarını söyledi.

Turner, etkinliği "güzel bir fırsat" olarak niteleyerek, "Aynı şekilde burada farklı uluslardan farklı görüşlerden insanların aynı konuda farklı şekilde yaklaşımlarla daha güzel çözümler üretebildiğimiz için çok memnunum." ifadelerini kullandı.

Kosova'dan gelen lise öğrencisi Eljes Uka da etkinliğe katıldığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek, yeni insanlar tanıdığını kaydetti.

- KAIHLMUN'18

Katılımcılarına İngilizce, Arapça ve Osmanlıca Türkçesi dillerinde bildiri yazma ve tartışma olanağı sunan KAIHLMUN Konferansları, uluslararası ilişkilerde karşılaşılan politik, sosyolojik ve ekonomik birçok problemi lise öğrencilerinden oluşan nitelikli guruplarla tartışmaya açıyor.

KAIHLMUN, 3 farklı kıtadan ve onu aşkın ülkeden (ABD, İngiltere, Kanada, Avusturya, Hindistan Pakistan, Ürdün, Kazakistan, Romanya, KKTC, Karadağ, Kosova) öğrencileri bir araya getirerek kültürel etkileşim ve fikir paylaşımına zemin hazırlarken, küresel barışa hizmet sayılabilecek bir sürecin parçası olmayı hedefliyor.

KAIHLMUN'18 Konferansı kapsamında KAIHLMUN akademik takımı aktüel konuların yanı sıra insanlık tarihine yön vermiş olayları ve geleceğe ait projeksiyonları da gündeme alarak katılımcılarına geçmiş ile gelecek arasında köprü kurma ve tarihi yeniden yazma fırsatı sağlayan sekiz komite sunuyor.

Bu yılki konferansın komitelerinde: Bilim ve Teknoloji Yüksek Komisyonunda: Yapay zekaların insan ve dünya üzerindeki etkileri; Füturistik BM Güvenlik Konseyinde: Güvenlik Konseyi reformu; BM Küresel Bağlılık Komitesinde: Özerk Bölgeler Ve Bağımsızlık; BM Kıbrıs Müzakereleri Komitesinde: Diaspora ve Kıbrıs Antlaşmaları; BM İnsan Hakları Konseyinde: Mısır Askeri Darbesi ve Yemen İç Savaşı; İslam İş Birliği Teşkilatında: Körfez Krizi, Suriye İç Savaşı ile Kudüs problemi; Divan-ı Hümayun Komitesinde: Mohaç Seferi tartışılacak.

Ulusal ve uluslararası arenadan 250'yi aşkın katılımcının yer aldığı etkinlik yarın sona erecek.
Kaynak: AA