BYEGM, Hainlerin Yalanlarını Böyle Ortaya Çıkardı

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, “Zeytin Dalı Harekatı”na ilişkin sosyal medyada yapılan dezenformasyona karşı 8 dilde broşür yayımladı. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rusça, Farsça, İngilizce, Fransızca ve Almanca basılan broşürler, dünyanın dört bir yanına ulaştırıldı.

BYEGM, Hainlerin Yalanlarını Böyle Ortaya Çıkardı
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), TSK’nın Suriye’nin Afrin bölgesinde terörist unsurlara yönelik yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”na ilişkin bazı gruplarca sosyal medyada yapılan dezenformasyona karşı harekete geçti. Operasyonun başlangıcından bu yana titiz bir çalışma yürüten BYEGM, aralıksız yaptığı medya takibiyle sosyal medyada doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi ve görselleri derledi. Derlenen bilgi ve görseller, bir broşürde toplandı. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rusça, Farsça, İngilizce, Fransızca ve Almanca basılan ve dijital ortamda yayınlanan broşürler, dünyanın dört bir yanındaki ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına ulaştırıldı.

Broşürlerde, sosyal medya sayfalarında dezenformasyon amaçlı yayınlanan tüm fotoğrafların Zeytin Dalı Harekatı’nda değil, Türkiye dışında farklı ülkelerde ve farklı zaman dilimlerinde terör saldırıları ya da diğer bazı olaylar sonrası çekildiği, bazılarına eklemeler yapıldığına dikkat çekildi.

Broşürlerde, “Türkiye’nin Afrin’de sivil halkı bombaladığı” iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan yanan bir bina fotoğrafının, Kuveyt’in Salmiya bölgesinde 6 Aralık 2017’de çıkan bir yangına ait olduğu, “Afrin’in kuzeyindeki Bülbül’de, TSK’ya ait bir tank vuruldu” iddiasıyla paylaşılan yanan tank fotoğrafının, 19 Temmuz 2014’te Gazze şeridinin güneyinde yer alan Han Yunus’ta çekildiği, “Afrin harekatında yaralanan ve soğuktan donan kadın” iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın 18 Ocak 2018’de Suriye sınırından Lübnan’a geçmek isterken dağlık bölgede ailesiyle birlikte donarak ölen Suriyeli bir kadına ait olduğu belirtildi. “Afrin’de düşürülen Türk uçağı” başlığıyla sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın önceki yıllarda Türkiye’de gerçekleşen bir helikopter kazasına, Afrin’de bir Türk askerinin yaralandığı iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın 2017 yılında Manisa’da gıda zehirlenmesi geçiren bir askere ait olduğunun belirlendiğinin kaydedildiği de broşürlerde, bunlara benzer birçok dezenformasyona dikkat çekildi.

Broşürlere, BYEGM’nin web sitesi üzerinden ulaşılacağı da bildirildi.

Kaynak: İHA