Bisiklet Yolu Hayali
Çevre Şehir ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ’’Şehirlerimizde hem bisiklet yolu noktasında hem yürüyüş yolu noktasında, tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz’’ dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen Çevre Şehir ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısına katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Kurum, ’’16 yıldır bu ecdadın bıraktığı eserleri, kimlikli şehirleri yaşatan da AK Parti iktidarıdır, AK Parti kadrolarıdır. Bu kadroların fikri, şehircilik anlayışını, gönül belediyeciliğini ülkemizle tanıştıran da liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu projelerin mimarı kendisidir çünkü 1994’te başlayan bu serüvende ülkemizi gönül belediyeciliğiyle tanıştıran, vatandaşa dokunulması gerektiğini, sosyal içerikli projeler yapılması gerektiğini, şehirlerin bu çöp dağlarından kurtarılarak alt yapısı üst yapısı tamamlanmış çevreye duyarlı şehirler olması noktasında çalışan, bize bunları öğreten Recep Tayyip Erdoğandır’’ ifadelerini kullandı.
’’Gelecek nesillere Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı eserleri bırakmamız gerekiyor’’
Çarpık kentleşmeyle mücadelenin 16 yıldır devam ettiğini kaydeden Kurum konuşmasına şöyle devam etti:
’’1950’de başlayan sanayileşmekte birlikte şehirlerimiz çarpık kentleşmiş, köyden kente göç artmış ve bu göçü düzenli bir şekilde planlayamadığımız için çarpık kentleşme oluşmuş ve bununla birlikte sosyal ve ekonomik sorunlar da ortaya çıkmıştır. Son 16 yolda bu çarpık kentleşme ve bundan doğan sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldık ve bunları gidermek gidermek için birçok proje gerçekleştirdik.Çarpık kentleşmeyle mücadelemiz 16 yıldır devam ediyor. Bazı şehirlerimizi adeta yeniden imar edildi. Mardin, Diyarbakır, Hakkari gibi şehirlerimiz yeniden inşa ediliyor. Burada çevre ve şehre, milli duruşa gerçekten dikkat ediyoruz. Şehirlerin problemleri de çok büyük. Yeni bir vizyon çizmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı eserleri bırakmamız gerekiyor. Hepimize görevler düşüyor. Partimizde, ilinizde, ilçemizde vereceğiniz vizyon bu noktada çok önem arz ediyor. Bunları bakanlığımıza iletirseniz biz de uygulamada şehirlerin yeniden inşası açısından bu görüşlerinizi dikkate alır ve gelecek nesillere doğru şehirler bırakmış oluruz.’’
’’İsraftan kaçmamız için bu ülkenin mekansal strateji planını çıkarmamız gerekiyor’’
Kurum, 24 Haziran seçimleriyle yeni bir sisteme geçildiğini ve bu kapsamda bütün şehirleri ziyaret ettiklerini belirtti.
22 şehirde 36 ziyarette bulunduklarını dile getiren Kurum, ’’Gittiğimiz şehirlerde toplantılar yapıyoruz. Şehrin sorunlarını istişare edip aynı masada karar almak istiyoruz. Sorunları yerinde tespit edip bu kararları alırken de şehirlerin estetiği, silüeti noktasında şehre katkı sağlayacak, şehrin mimarisine, geleceğine, ekonomisine katkı sağlayacak kararlar almaya çalışıyoruz. Beraber çalıştığımızda şehirlerin çok daha iyi noktaya geleceğine inanıyoruz. 24 Haziran seçimleriyle 100 günlük eylem planlarımızı açıkladık. 29 tane eylemimiz var. Benim en çok önemsediğim eylem, ülkenin Mekansal Strateji Planının hazırlanması Hafta sonu Tekirdağ’a gittik. 1950’yle başlayan çarpık sanayileşmeyle birlikte toplam 12 tane organize sanayi bölgemiz var. Çorlu Ergene nehrinin kirlilik haberlerini sürekli görüyoruz. 2013’te Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin en büyük çevre projesini başlattı ve bu proje kapsamında 5 tane atık su artıma tesisi yapıldı. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 3,5 milyar TL. İlave yapılacak işlerle birlikte bunun 5 milyar TL olacağını tahmin ediyorum. Bunu getirdiğimizde Çorlu Ergene nehirleri eskisi gibi tertemiz bir bölge olacak. 12 organize sanayi bölgesini plansız ve düzensiz şekilde yaptık. Bunu kurtarabilmek için 5 milyar TL’lik bir çevre projesi yapmak zorunda kalıyorsunuz. Proje hesapları geçmiş yıllarda yapılmamış ve çarpık kentleşmeden kaynaklı israf meydana geliyor. İsraftan kaçmamız için bu ülkenin mekansal strateji planını çıkarmamız gerekiyor. 81 ikimize yazı yazıp şehirlerin ihtiyacı nedir dedik. Nüfusumuz büyüyor. Bu büyümeyi bir şekilde kontrol altına almamız lazım . Kentsel dönüşümün bile şehrin içinde bir şekilde stratejisinin çizilip planlanması yapılıyor. Amaç 3 katlı binanın yerine 15 katlı bina yapılması değil. Buna müsaade etmeyeceğiz. Biz şehirlerin bu planı hep birlikte yapmak zorundayız.Bunu başlattık ve bir yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bu plan gelecek nesillere bırakacağımız şehirlerimiz için en önemli mirasımız’’ şeklinde konuştu.
’’Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasa bedelini 250 bin dolara düşürdük’’
100 günlük eylem planı içinde birçok eylemin olduğu ve bunlardan birisi olan imar barışı sürecinden bahseden Kurum, ’’Şehirlerimizde çarpık kentleşmeden kaynaklı kaçak birçok yapı var. Bunların devletle barışına ilişkin bir kanun tasarısı çıkarıldı. Başvurular 31 Ekim’de bitiyordu fakat bunları 31 Aralık’a kadar uzattık. 8,5 milyon vatandaşımız bundan istifade etti.
Yeni kaçak yapılara hiçbirimizin müsaade etmemesi gerekiyor. Kaçak yapılar mimari anlamda, kültür anlamında zarar verecek en tehlikeli yapılar. Bu yapıları görüyorsanız bizlere iletirseniz hep berber bunun da üstesinden geliriz. Ülkemizde hem doğal hem tarihi güzellikler var. Bunlardan faydalanmak isteyen, buradan mülk almak isteyen yabancı vatandaşlar var. Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasasındaki bedelini 250 bin dolara düşürdük. Geçen seneki Eylül ayına oranla yüzde 151 artışla yaklaşık 5 bin 600 oranında satış gerçekleştirdik. Bunlar ülkemizin değerini artırmak, istihdamı artırmak amacıyla yapılan bir düzenlemeydi’’ dedi.
’’Sıfır Atık projesi 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlayacağımız önemli bir proje’’
Sıfır atık projesiyle 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlanmasını hedeflediklerini vurgulayan Kurum şöyle devam etti:
’’Bir diğer önemli proje olan sıfır atık projesi Emine Erdoğan’ın himayelerinde çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan, önce külliyede sonra bakanlıkta ve şu an 7 bin 600 kamu kurumlarında uygulamaya geçilmiş bir proje. 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlayacağımız önemli bir proje. Millet bahçeleri projemiz var. İlk yüz günde 18 ilde 33 millet bahçesinin bir kısmını yapıyoruz, bir kısmının inşasına başladık, bir kısmının açışını yapacak duruma geldik. 81 ilimizde en az bir millet bahçe yapma hedefiyle çalışıyoruz. Millet bahçelerinin içinde sadece yeşil alan değil, sosyal, kültürel ihtiyaçların giderilebileceği her türlü etkinlik yer alacak. Çok önemli bir proje olan Kanal İstanbul Projemiz var. Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan 43 km uzunluğunda asrın projesi. Bununla ilgili bakanlığımız 1/100 bin ölçekli planlama çalışmalarını tamamladı ve alt ölçekli planlama çalışmalarını da yapıyoruz.’’
’’Şehirlerimizde hem bisiklet yolu noktasında hem yürüyüş yolu noktasında, tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz’’
’’Ecdadımızın bize bıraktığı şehirlere sahip çıkmamız ve o şehirleri bugünkü noktadan daha ileriye taşımamız gerekiyor’’ diyen Kurum, ’’Şehirlerimizde 3 bin kilometre bisiklet yoluyla başlayacağız. 3 bin kilometre yürüyüş yolu ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri yapacağız. Gürültü bariyeri, şehrin ortasından geçen ulaşım yollarının şehre vereceği zararı en aza indirmek için yaptığımız bir proje. Şehirlerimizde hem bisiklet yolu noktasında hem yürüyüş yolu noktasında, tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz ve bunu da çok kısa zamanda yapacağız. Vatandaşın bisikletini alıp Hakkari’den İstanbul’a kadar gitmesini hedefliyoruz. Bunu hem Avrupa’la hem de Orta Doğu’yla bağlama hedefimiz var. Doğaya saygılı, doğayla iç içe bir yaşam sürebilmek adına bu proje de önemli. Otopark yönetmenliğini çıkardık. Her daireye bir otopark zorunluluğu getirdik. Yeni planlanan alanlarda park et devam et şeklinde cep otoparkları veya toplu ulaşımlarda park edeceğimiz büyük otopark alanlarının bırakılma zorunluluğunu getirdik. İklim değişikliği çok önemli bir konu. Şehirlerimiz son yıllarda çok etkilenir hale geldi. Dere güzergahı üzerine yapılmış kaçak yapılar çok büyük zararları beraberinde getiriyor. Bununla ilişkili bir eylem planı hazırlıyoruz. Şehirlerimizde buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. 2030’da sera gazı emisyonlarında da artıştan yüzde 21 azaltmayı hedefliyoruz. TOKİ ile bugüne kadar 840 bin bağımsız bölüm ürettik. Şehrin ihtiyacı olan ne varsa hepsini yapmaya çalıştık ve büyük bir kısmını da teslim ettik. Bunları sattığımız vatandaşlara tefe tüfe endeksli taksitleri var. Bu taksitleri yıllık yüzde 8, 10, 12 olacak şekilde belirledik. Bunun üzerine çıkılmayacak ve vatandaşımıza ödeme noktasında çok ciddi bir kolaylık olacak. Köyüme dönüyorum projesi üzerinde çalışıyoruz. Endemik bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla hazine arazilerinden yaklaşık 42 milyon metrekare arazimizi de çiftçimizin kullanımına verdik. Çok büyük bir teşvik var. Binde biri tarım hayvancılıkla alakalı kısımda da yüzde biri üzerinden kiralama yapıyoruz. Bu da bölgedeki birçok vatandaşımızı ilgilendiren bir proje. Ecdadımızın bize bıraktığı şehirlere sahip çıkmamız ve o şehirleri bugünkü noktadan daha ileriye taşımamız gerekiyor’’ açıklamalarında bulundu.
Kaynak: İHA
Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Kurum, ’’16 yıldır bu ecdadın bıraktığı eserleri, kimlikli şehirleri yaşatan da AK Parti iktidarıdır, AK Parti kadrolarıdır. Bu kadroların fikri, şehircilik anlayışını, gönül belediyeciliğini ülkemizle tanıştıran da liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu projelerin mimarı kendisidir çünkü 1994’te başlayan bu serüvende ülkemizi gönül belediyeciliğiyle tanıştıran, vatandaşa dokunulması gerektiğini, sosyal içerikli projeler yapılması gerektiğini, şehirlerin bu çöp dağlarından kurtarılarak alt yapısı üst yapısı tamamlanmış çevreye duyarlı şehirler olması noktasında çalışan, bize bunları öğreten Recep Tayyip Erdoğandır’’ ifadelerini kullandı.
’’Gelecek nesillere Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı eserleri bırakmamız gerekiyor’’
Çarpık kentleşmeyle mücadelenin 16 yıldır devam ettiğini kaydeden Kurum konuşmasına şöyle devam etti:
’’1950’de başlayan sanayileşmekte birlikte şehirlerimiz çarpık kentleşmiş, köyden kente göç artmış ve bu göçü düzenli bir şekilde planlayamadığımız için çarpık kentleşme oluşmuş ve bununla birlikte sosyal ve ekonomik sorunlar da ortaya çıkmıştır. Son 16 yolda bu çarpık kentleşme ve bundan doğan sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldık ve bunları gidermek gidermek için birçok proje gerçekleştirdik.Çarpık kentleşmeyle mücadelemiz 16 yıldır devam ediyor. Bazı şehirlerimizi adeta yeniden imar edildi. Mardin, Diyarbakır, Hakkari gibi şehirlerimiz yeniden inşa ediliyor. Burada çevre ve şehre, milli duruşa gerçekten dikkat ediyoruz. Şehirlerin problemleri de çok büyük. Yeni bir vizyon çizmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı eserleri bırakmamız gerekiyor. Hepimize görevler düşüyor. Partimizde, ilinizde, ilçemizde vereceğiniz vizyon bu noktada çok önem arz ediyor. Bunları bakanlığımıza iletirseniz biz de uygulamada şehirlerin yeniden inşası açısından bu görüşlerinizi dikkate alır ve gelecek nesillere doğru şehirler bırakmış oluruz.’’
’’İsraftan kaçmamız için bu ülkenin mekansal strateji planını çıkarmamız gerekiyor’’
Kurum, 24 Haziran seçimleriyle yeni bir sisteme geçildiğini ve bu kapsamda bütün şehirleri ziyaret ettiklerini belirtti.
22 şehirde 36 ziyarette bulunduklarını dile getiren Kurum, ’’Gittiğimiz şehirlerde toplantılar yapıyoruz. Şehrin sorunlarını istişare edip aynı masada karar almak istiyoruz. Sorunları yerinde tespit edip bu kararları alırken de şehirlerin estetiği, silüeti noktasında şehre katkı sağlayacak, şehrin mimarisine, geleceğine, ekonomisine katkı sağlayacak kararlar almaya çalışıyoruz. Beraber çalıştığımızda şehirlerin çok daha iyi noktaya geleceğine inanıyoruz. 24 Haziran seçimleriyle 100 günlük eylem planlarımızı açıkladık. 29 tane eylemimiz var. Benim en çok önemsediğim eylem, ülkenin Mekansal Strateji Planının hazırlanması Hafta sonu Tekirdağ’a gittik. 1950’yle başlayan çarpık sanayileşmeyle birlikte toplam 12 tane organize sanayi bölgemiz var. Çorlu Ergene nehrinin kirlilik haberlerini sürekli görüyoruz. 2013’te Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin en büyük çevre projesini başlattı ve bu proje kapsamında 5 tane atık su artıma tesisi yapıldı. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 3,5 milyar TL. İlave yapılacak işlerle birlikte bunun 5 milyar TL olacağını tahmin ediyorum. Bunu getirdiğimizde Çorlu Ergene nehirleri eskisi gibi tertemiz bir bölge olacak. 12 organize sanayi bölgesini plansız ve düzensiz şekilde yaptık. Bunu kurtarabilmek için 5 milyar TL’lik bir çevre projesi yapmak zorunda kalıyorsunuz. Proje hesapları geçmiş yıllarda yapılmamış ve çarpık kentleşmeden kaynaklı israf meydana geliyor. İsraftan kaçmamız için bu ülkenin mekansal strateji planını çıkarmamız gerekiyor. 81 ikimize yazı yazıp şehirlerin ihtiyacı nedir dedik. Nüfusumuz büyüyor. Bu büyümeyi bir şekilde kontrol altına almamız lazım . Kentsel dönüşümün bile şehrin içinde bir şekilde stratejisinin çizilip planlanması yapılıyor. Amaç 3 katlı binanın yerine 15 katlı bina yapılması değil. Buna müsaade etmeyeceğiz. Biz şehirlerin bu planı hep birlikte yapmak zorundayız.Bunu başlattık ve bir yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bu plan gelecek nesillere bırakacağımız şehirlerimiz için en önemli mirasımız’’ şeklinde konuştu.
’’Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasa bedelini 250 bin dolara düşürdük’’
100 günlük eylem planı içinde birçok eylemin olduğu ve bunlardan birisi olan imar barışı sürecinden bahseden Kurum, ’’Şehirlerimizde çarpık kentleşmeden kaynaklı kaçak birçok yapı var. Bunların devletle barışına ilişkin bir kanun tasarısı çıkarıldı. Başvurular 31 Ekim’de bitiyordu fakat bunları 31 Aralık’a kadar uzattık. 8,5 milyon vatandaşımız bundan istifade etti.
Yeni kaçak yapılara hiçbirimizin müsaade etmemesi gerekiyor. Kaçak yapılar mimari anlamda, kültür anlamında zarar verecek en tehlikeli yapılar. Bu yapıları görüyorsanız bizlere iletirseniz hep berber bunun da üstesinden geliriz. Ülkemizde hem doğal hem tarihi güzellikler var. Bunlardan faydalanmak isteyen, buradan mülk almak isteyen yabancı vatandaşlar var. Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasasındaki bedelini 250 bin dolara düşürdük. Geçen seneki Eylül ayına oranla yüzde 151 artışla yaklaşık 5 bin 600 oranında satış gerçekleştirdik. Bunlar ülkemizin değerini artırmak, istihdamı artırmak amacıyla yapılan bir düzenlemeydi’’ dedi.
’’Sıfır Atık projesi 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlayacağımız önemli bir proje’’
Sıfır atık projesiyle 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlanmasını hedeflediklerini vurgulayan Kurum şöyle devam etti:
’’Bir diğer önemli proje olan sıfır atık projesi Emine Erdoğan’ın himayelerinde çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan, önce külliyede sonra bakanlıkta ve şu an 7 bin 600 kamu kurumlarında uygulamaya geçilmiş bir proje. 2023 yılında yılda 20 milyar TL tasarruf sağlayacağımız önemli bir proje. Millet bahçeleri projemiz var. İlk yüz günde 18 ilde 33 millet bahçesinin bir kısmını yapıyoruz, bir kısmının inşasına başladık, bir kısmının açışını yapacak duruma geldik. 81 ilimizde en az bir millet bahçe yapma hedefiyle çalışıyoruz. Millet bahçelerinin içinde sadece yeşil alan değil, sosyal, kültürel ihtiyaçların giderilebileceği her türlü etkinlik yer alacak. Çok önemli bir proje olan Kanal İstanbul Projemiz var. Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan 43 km uzunluğunda asrın projesi. Bununla ilgili bakanlığımız 1/100 bin ölçekli planlama çalışmalarını tamamladı ve alt ölçekli planlama çalışmalarını da yapıyoruz.’’
’’Şehirlerimizde hem bisiklet yolu noktasında hem yürüyüş yolu noktasında, tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz’’
’’Ecdadımızın bize bıraktığı şehirlere sahip çıkmamız ve o şehirleri bugünkü noktadan daha ileriye taşımamız gerekiyor’’ diyen Kurum, ’’Şehirlerimizde 3 bin kilometre bisiklet yoluyla başlayacağız. 3 bin kilometre yürüyüş yolu ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri yapacağız. Gürültü bariyeri, şehrin ortasından geçen ulaşım yollarının şehre vereceği zararı en aza indirmek için yaptığımız bir proje. Şehirlerimizde hem bisiklet yolu noktasında hem yürüyüş yolu noktasında, tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz ve bunu da çok kısa zamanda yapacağız. Vatandaşın bisikletini alıp Hakkari’den İstanbul’a kadar gitmesini hedefliyoruz. Bunu hem Avrupa’la hem de Orta Doğu’yla bağlama hedefimiz var. Doğaya saygılı, doğayla iç içe bir yaşam sürebilmek adına bu proje de önemli. Otopark yönetmenliğini çıkardık. Her daireye bir otopark zorunluluğu getirdik. Yeni planlanan alanlarda park et devam et şeklinde cep otoparkları veya toplu ulaşımlarda park edeceğimiz büyük otopark alanlarının bırakılma zorunluluğunu getirdik. İklim değişikliği çok önemli bir konu. Şehirlerimiz son yıllarda çok etkilenir hale geldi. Dere güzergahı üzerine yapılmış kaçak yapılar çok büyük zararları beraberinde getiriyor. Bununla ilişkili bir eylem planı hazırlıyoruz. Şehirlerimizde buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. 2030’da sera gazı emisyonlarında da artıştan yüzde 21 azaltmayı hedefliyoruz. TOKİ ile bugüne kadar 840 bin bağımsız bölüm ürettik. Şehrin ihtiyacı olan ne varsa hepsini yapmaya çalıştık ve büyük bir kısmını da teslim ettik. Bunları sattığımız vatandaşlara tefe tüfe endeksli taksitleri var. Bu taksitleri yıllık yüzde 8, 10, 12 olacak şekilde belirledik. Bunun üzerine çıkılmayacak ve vatandaşımıza ödeme noktasında çok ciddi bir kolaylık olacak. Köyüme dönüyorum projesi üzerinde çalışıyoruz. Endemik bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla hazine arazilerinden yaklaşık 42 milyon metrekare arazimizi de çiftçimizin kullanımına verdik. Çok büyük bir teşvik var. Binde biri tarım hayvancılıkla alakalı kısımda da yüzde biri üzerinden kiralama yapıyoruz. Bu da bölgedeki birçok vatandaşımızı ilgilendiren bir proje. Ecdadımızın bize bıraktığı şehirlere sahip çıkmamız ve o şehirleri bugünkü noktadan daha ileriye taşımamız gerekiyor’’ açıklamalarında bulundu.