Hopa Ve Cizre Arasında 'Kardeşlik Köprüsü' Projesi
Kardeşlik Köprüsü projesi kapsamında Şırnak'ın Cizre ilçesine gelen 19 kişilik Hopa Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, bir iş yerinin açılışına katıldı.
Cizre'de iş yerinin açılışında konuşan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, proje kapsamında geldikleri Cizre'de, çok önemli görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri bu projenin geleceğe dönük yer almasını istedikleri iki konu olduğunu belirten Akyürek, şöyle konuştu:
"Tarihi İpek Yolu'nun Cizre'den Hopa'ya 670 kilometre olduğunu görünce bunun mutlaka geliştirilmesi ve geleceğe damga vurması için iki odanın birlikte hareket ederek, konunun Ulaştırma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına iletilmesi için karşılıklı çalışma grupları kurarak çalışmaya karar verdik. İstihdama destek, karşılıklı işbirliği anlamında da Cizre’den, ya da bu bölgeden Karadeniz'e özellikle Hopa ve Kemalpaşa'ya çay sezonlarında buradan istihdam kapsamında işçi desteği istediğimizi, bunun için de karşılıklı bir protokol imzalayacağımızı ifade ettik. Cizre ve bölgede gördüğümüz beklediğimizin çok üzerindeydi. Başta dostluk ve misafirlik gördük. 6 bin yıllık tarihin burada yaşandığının izlerini gördük. Bu bölge tarihsel süreçten nasibini alamamış. Bunu ticarete dönüştürmek oldukça önemli. İnanç turizmi ülkemiz ve dünyada en önemli turizm potansiyellerinden biri. İnanç turizmiyle tarih ve kültür turizmi de birlikte düşünülüp bir güven ortamı yaratıldığında Cizre'nin tarihinin 10 yıl sonra çok daha değişeceğini bugünden görmek mümkün. Bu apaçık ortada."
Akyürek, "Ticaret demek refah demek, refah demek huzur demek. Refahın ve huzurun olduğu yerde terörün olmayacağına inananlardan biriyim." dedi.
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Sefinç de tarihi ve kadim şehir ilçede Hopa Ticaret ve Sanayi Odasını ağırlamaktan onur duyduğunu söyledi.
Sefinç, proje ile iki bölge arasındaki gönülleri birbirine yaklaştırdıklarını anlatarak, gönülleri yaklaştırırken, fiili olarak mesafeleri de yaklaştırmanın peşine düştüklerini belirtti. Sefinç, şöyle devam etti:
"İki şehir arasındaki 670 kilometrelik mesafeyi şuanki şartlarda 12 saatte ancak gidebiliyoruz. Şartlar böyle olunca gidiş gelişlerde sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan dolayı da Karadeniz sahiliyle biraz kopukluk yaşıyoruz. Ticaretin canlanması için bu mesafelerin kısaltılmasını istiyoruz. Biz bunun çabası içinde olacağız. Kardeşlik köprüsüyle gelişen bir kardeşliğimiz oldu. Bu vesile ile birlikte mesai harcayarak güzel işlere vesile olacağız."