Yaşar Üniversitesi Ve HAVELSAN Arasında İş Birliği Protokolü

Protokol kapsamında Siber İstihbarat Laboratuvarı'nda, Türkiye'nin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyduğu yazılımlar geliştirilecek.

Yaşar Üniversitesi ile savunma sanayi kuruluşu HAVELSAN arasında, siber güvenlikte yerli ve milli çözümler üretmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Selçuk Yaşar Kampüsü'nde imzalan protokol kapsamında hayata geçirilecek "Siber İstihbarat Laboratuvarı"nda, Türkiye'nin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyduğu yazılımlar geliştirilmesi ve siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesi amaçlanıyor.

- Yerli ve milli çözümler

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, iş birliği ile sıfırdan yerli ve mili çözümler geliştirmeye devam edeceklerini aktardı.

Dünyada 2 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 20 bin siber güvenlik uzmanı açığı olduğunu belirten Atalay, "Yerli ve milli olmadıkça siber güvenlikten bahsedilemez. Gerisi kendimizi kandırmak olur. Bu uzman açığı ancak üniversitelerimizin bu konuda iş birliği ile kapanabilir. Açık büyüdükçe risk ve eksikliklere karşı zafiyetimiz artarak devam eder. Bu laboratuvarda yerli yazılımlar üretilirken aynı zamanda uzmanlar da yetiştirilecek." ifadelerini kullandı.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ise dünyada yılda yaklaşık 90 milyon siber güvenlik olayı yaşandığını bildirdi.

Saldırıların sayısı kadar maddi boyutlarının da ürkütücü olduğuna dikkati çeken Dinçer, şunları kaydetti:

"Bu rakamın 2019'da rakamın 2,1 trilyon doları bulacağı ön görülüyor. Siber güvenlikte, devlet, özel sektör ve tüm bilim kurumlarına önemli görevler düşüyor. Biz de akademik programlarımızla, araştırma konularıyla, kurduğumuz siber güvenlik laboratuvarı ile yüksek lisans ve doktora programımızla bu alana büyük önem veriyoruz. Sorunların çözümünde, üniversite olarak mutlaka öncü olarak yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu iş birliğini de bu nedenle çok önemsiyoruz."

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz da akademisyenler ve lisansüstü öğrencileri tarafından Siber Güvenlik Laboratuvarı'nda oluşturulan "siber savaş simülatörü"nün, HAVELSAN'ın iş birliğiyle hayata geçirilen yeni laboratuvar ile daha da geliştirileceğini ifade etti.

Bu projeyi kısa süre içinde ihraç edilebilecek hale getirmek istediklerini vurgulayan Koltuksuz, "Bu iş birliği ile tüm kurum ve kuruluşlara bilgi, yazılım ve araştırma desteği sağlanması da hedefleniyor. Aynı zamanda, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz, siber güvenlik alanında HAVELSAN araştırmacılarıyla çalışma ve bitirme projelerini hayata geçirme fırsatı bulacak." bilgilerini paylaştı.
Kaynak: AA