28 Şubat Davasında Devlet Büyüklerine Hakaret Eden Bir Kişi Salondan Atıldı

Ankara’da görülen 28 Şubat davasında, mahkemeye dilekçe veren bir kişi "devlet büyüklerine hakaret ettiği" gerekçesiyle Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy’un talimatı ile salondan atıldı. Başkan Yiğitsoy, "O kişi dosyanın tarafı değil, sanık değil, mağdur değil. Yazdığı dilekçede hem mahkemeyi tahkir ediyor hem de devlet büyüklerine hakaret ediyor. Hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

28 Şubat darbesine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 103 sanık hakkında açılan davanın 96. celsesi başladı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya sanıklar, taraf avukatları ve o dönemde mağdur olan çok sayıda vatandaş katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan da duruşmayı takip etti. Davanın bugünkü celsesinde sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarına devam edildi. Sanık emekli Korgeneral Kamuran Orhon, 28 Şubat’ın asıl mağdurunun kendisi olduğunu savundu. Kendi görevi dışında hiçbir faaliyet yürütmediğini öne süren Orhon, 458 gün suçsuz yere hapis yattığını, bu nedenle de mağdur olduğunu söyledi.

Orhon, iddianamede bahsedilen Batı Çalışma Grubu (BÇG) toplantılarının hiçbirine katılmadığını, davanın bir "kumpas" olduğunu iddia ederek beraat talebinde bulundu.

Sanık İzzettin Gürdal, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım’ın kendisi hakkındaki beraat talebine aynen katıldığını ifade etti.

Gürdal, mahkemenin de savcının talebi doğrultusunda beraat kararı vermesini istedi.

Mahkeme Başkanı sanık avukatını uyardı

Sanık Hüsnü Dağ’ın avukatı Ömer Faruk Özeroğlu, bir önceki celselerde dinlenilen ve mahkeme tutanaklarına giren tanık ifadelerini okuyarak savunma yaptı. Araya giren Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, "Şu an mahkeme tutanaklarını okuyorsunuz. Biz zaten bunları biliyoruz. Siz sürekli bunları tekrarlarsanız sadece saat gibi döneriz. Savunmanızı kısıtlamıyoruz ama aynı şeyleri tekrarlamanın bir katkısı yok" uyarısında bulundu. Özeroğlu, "Mahkeme heyeti dört kez değişti, bunları tekrarlamak istedim" dedi.

Yiğitsoy, "Biz mahkeme tutanaklarını, geçmişini çok iyi biliyoruz" karşılığını verdi. Özeroğlu’nun "O zaman savcının da okumuş olması gerekirdi" ifadesini kullanması üzerine Yiğitsoy, "İstediğiniz gibi savunma yapabilirsiniz, incitici savunma da yapabilirsiniz. Ancak savcı, devlet adına görev yapıyor. ’Okumamış’, ’anlamamış’ gibi bir yoruma girerseniz incitici olur. Siz bizi incitmeyin, biz de sizi incitmeyelim" eleştirisinde bulundu. Özeroğlu ise, "Kimseyi incitmek veya suçlamak gibi bir niyetim yok. Ancak disiplin suçundan yargılanmıyorlar ki, ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyorlar" diye konuştu.



Devlet büyüklerine hakaret eden kişi salondan atıldı

Duruşmaya, verilen öğle arasının ardından sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasıyla devam edildi. Bir sanık avukatının savunması esnasında Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, avukatın sözünü keserek Bülent Gürkut isimli şahsın kim olduğunu sordu. Şahsın kendini göstermesi üzerine Yiğitsoy, duruşma salonunda görevli personele Gürkut’u salondan atması talimatını verdi. Şahsın çıkarılması üzerine Yiğitsoy, "O kişi, dosyanın tarafı değil, sanık değil mağdur değil. Yazdığı dilekçeler suç unsuru taşıyor. Yazdığı dilekçede hem mahkemeyi tahkir ediyor hem de devlet büyüklerine hakaret ediyor. Bunun hakkında suç duyurusunda bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.
Kaynak: İHA