Bursa'daki Balık Katliamları Protesto Edildi

Bursa’nın Karacabey ilçesinde fabrika atıkları sebebiyle yaşandığı iddia edilen toplu balık ölümlerinin bu yıl içinde üç kez tekrarlanmasına tepki gösteren vatandaşlar, DOĞADER’in organizasyonuyla katliamları protesto etti.

Bursa'daki Balık Katliamları Protesto Edildi
Karacabey Canbalı Deresi kenarından düzenlenen basın açıklamasına, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dç.Dr. Erkan Yaslıoğlu, DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici, çok sayıda balıkçı ve vatandaşlar katıldı.

Yazılı basın açıklamasını okuyan DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Karacabey’de hiç bitmeyen doğa katliamı yaşandığına vurgu yaparak, “Bizim her yıl tanık olduğumuz doğa katliamları bu kez sınırları aştı. Fabrika atıklarıyla zehirlenen derelerimiz bu yıl içinde 3 kez toplu balık ölümlerine sahne oldu. Türkiye, Karacabey’deki balık ölümlerini konuşuyor. Biz bugün burada derelerimizde yaşanan katliamlara ’dur’ demek için toplandık” dedi.



“Bayramı zehir ettiler”

Bu yılki toplu balık ölümlerinin ilk olarak haziran ayında Karadere üzerinde gözlemlediklerini söyleyen Geçici, "Ramazan Bayramı arifesiydi. Bir ya da birkaç fabrika bayram öncesi rehavetini fırsat bilerek zehir atıklarını Karadere’ye boşalttılar. Bizlerin bayramı zehir olurken, on binlerce balık ve bu balıkları besleyen suda yaşayan küçük canlı türleri Karadere’nin üzerini kapladı. Karacabey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sudan örnekler aldı. Yapılacak inceleme sonucuna göre işlem yapılacağı açıklandı. Aradan 3 ay geçti. Ne sonuçlar açıklandı, ne de herhangi bir fabrikaya işlem yapıldı. Son olarak şimdi de aynı durum Canbalı Deresi’nde yaşanıyor. Dere kenarlarında sazanıyla, yayınıyla 3-5 kilodan fazla geleniyle on binlerce balık can çekişerek öldü” şeklinde konuştu.



“Derelerimizi kirletenleri cezalandırın”

DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak da, balık katliamının artık iyice gün yüzüne çıktığını söyleyerek, "Sadece bu sıkıntılar balıkçılar tarafından yansıtılıyormuş gibi görünmesine rağmen artık Karacabey’deki vatandaşlar da bu katliamların son bulmasını ve Türkiye’nin hiçbir yerinde yaşanmamasını istiyor. Bizlerde DOĞADER olarak bugün buradayız. ÇED raporunu yetkililer denetlemiyorsa o zaman bu raporun hiçbir anlamı yok. Bu dereler kirleniyorsa, havamız kirleniyorsa, toprağımızın üzerine zehirli atıklar atılıyorsa o zaman bu ÇED raporunun ne anlamı var? ÇED raporu anlamsız bir kağıt haline geliyor. Derelerimizi kirletenleri cezalandırın. Bu cezalandırmalar da parasal olmasın. Diğer bir sıkıntıda parasal cezalar verilmesi. Eğer bir fabrika balık katliamına neden oluyorsa, cezası parayla karşılanan bir ceza olmamalı. Bu nedenle fabrika 1 ay kapatıldığında o zaman cezası gerçek bir ceza anlamına gelir” dedi.



“Bu dereye atıklarını bırakan bir takım tesisler var”

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ise "Bizler Ziraat Mühendisleri Odası olarak; toprağımıza, suyumuza ve havamıza her zaman sahip çıktık ve her zaman da sahip çıkacağız. Bu nedenle Karacabey halkı ile birlikte buradayız. Bu dereye atıklarını bırakan bir takım tesisler var. Bunlarda ÇED olumlu raporunu alıyorlar. Bu raporlarda derenin temiz akması için yerine getirecekleri prosesleri taahhüt ediyorlar ama görünen tablo ortadaki bu taahhütleri yerine getirmiyorlar. İşte dere bu halde. Biz bu toprakları atalarımızdan emanet aldık ve gelecek nesillere emanet edeceğiz. Bu toprakları tertemiz emanet etmek istiyoruz. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bu işin suçluları varsa da yasalar önünde almaları gereken ceza ne ise almalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Balık katliamlarını protesto eden kalabalık ellerinde, ’Su içtiğimiz deremizi geri istiyoruz’, ’Canbalı atık deresi değildir’, ’Karacabey el ele, Canbalı güzel günlere’, ’Balıkları zehirleyenler cezalandırılsın’ pankartlarını taşıyarak sloganlar attılar.
Kaynak: İHA