Tüp Solucanları Yüzlerce Yıl Yaşayabiliyor

Meksika Körfezi'ndeki uzun Escarpia laminata'ların 250 yıldan fazla yaşayabildiği belirlendi.

Meksika Körfezi'ndeki tüp solucan türü Escarpia laminata'nın en uzun süre yaşayan hayvanlar arasında olabileceği bildirildi.

Science Daily'nin internet sitesinde yayınlanan çalışmada, ABD'deki Temple Üniversitesinden Alanna Durkin ve ekibi, Meksika Körfezi'nin bin ila 3 bin 300 metre derinliğindeki soğuk sularda yaşayan Escarpia laminata adlı solucanların yaşam süresini inceledi.

Çalışmada, Durkin ve ekibi, Meksika Körfezi'nin farklı noktalarından 356 tüp solucanı topladı ve bir yılda ne kadar büyüdüklerini gözlemleyerek ortalama kaç yıl yaşayabildiklerini hesapladı.

Solucanların bir yıl içindeki büyüme oranlarına, ortalama ölüm ve popülasyon oranlarını da ekleyen araştırmacılar, bu süreçte topladıkları tüp solucanlarının yaşları ve büyüme oranlarını tahmin edebildi.

Araştırmacılar, 50 santimetre uzunluğundaki bir Escarpia laminata'nın 202 yıl, daha uzun Escarpia laminata'ların ise 250 yıldan fazla yaşayabileceği sonucuna vardı.

Çalışma, Escarpia laminata türünün tahmin edildiğinden fazla ve diğer tüp solucanlarına oranla daha uzun süre yaşadığını ortaya çıkardı.

Durkin, Escarpia laminata'nın yaşam sürelerinin 100 ila 200 yıl olduğunu hatta bazılarında bu sürenin 300 yıla kadar çıkabildiğini söyledi.

Escarpia laminata'nın 250 yıldan uzun yaşayarak uzun ömürlülük rekorunu kırdığını belirten Durkin, uzun olan Escarpia laminata'ların ise daha uzun yaşayabileceğini ifade etti.

Dünyada 117 yaşında ölen Galapagos dev su kaplumbağası en uzun süre yaşayan omurgalı kara hayvanı, 211 yaşında ölen Grönland balinası da en süre yaşayan memeli hayvan olarak kayda geçmişti.

Araştırmanın sonuçları 'The Science of Nature' dergisinde yayımlandı.
Kaynak: AA