Resifler Balık Popülasyonunu Arttırdı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin bir projesi olarak yürütülen Erdek Körfezi yapay resiflerinin mevcut durumunun tespitine yönelik çalışmalar tamamlandı. Ticari ve sportif balıkçılık açısından Marmara Denizi’nin en verimli alanlarından birisi olan Erdek Körfezi’nde 6 yıl önce balık popülasyonlarını artırmak amacıyla atılan yapay resifler, balık popülasyonlarını pozitif yönde etkilemeye başladı.

Resifler Balık Popülasyonunu Arttırdı
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’ne 2011 yılında atılan yapay resiflere ilişkin yaklaşık bir yıldır sürdürdükleri sualtı çalışmalarının sonuçlarını açıkladı.

Prof. Dr. Sarı yaptığı açıklamada, "Yapay resiflerin, atıldıkları alanda bulunan flora ve fauna tarafından tamamen kaplandığını ve resif atılan alanların taban yapısının tamamen kumla kaplı olup, balıkların resiflerden başka saklanma ve barınma yeri bulunmadığını gözlemledik. Yapay resiflerde bol miktarda balık, yumuşakça, kabuklu ve eklem bacaklı türü olduğunu gördük. Resif dipleri de ıstakozlar için önemli bir yuvalanma alanı haline gelmiş" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, bir yıldır sürdürdükleri çalışmaları sonucunda 2011 yılında atılan yapay resiflerin amacına uygun şekilde işlev kazandığını ortaya koyduklarını ifade ederek, "Resifler belli alanlara yığın şeklinde atılarak üst üste binmeleri ve su altında bol miktarda delik-kovuk içeren minik tepecikler oluşturulması gerekirken, Erdek Körfezi’nde üst üste düşen çok az sayıda resif gözledik. Resifler daha çok yan yana veya sıralı şekilde teker teker deniz dibinde duruyor. Bu resiflerin balonlarla kaldırılarak ideal şekilde yerleştirilmesi için yeni bir proje geliştirmek ve uygulamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA