Etiyopyalı Yasa Dışı Göçmenler Suudi Arabistan'dan Dönmeye Başladı

Suudi Arabistan'ın bu ayın sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri için süre tanıdığı yasa dışı göçmenlerin bir kısmı Addis Ababa'daki Bole Uluslararası Havalimanı'na getirildi Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alem: 'Önceki yıllara kıyasla Etiyopya'ya dönüşler çok az'.

Suudi Arabistan'daki Etiyopyalı yasa dışı göçmenler hükümetin uyarıları sonrası ülkelerine dönmeye başladı.

Başkent Addis Ababa'daki Bole Uluslararası Havalimanı'na getirilen Etiyopyalı göçmenler, yıllar sonra aileleri ve sevdikleriyle bir araya gelmenin sevincini yaşıyor.

Kardeşi Abdülkerim Şifa tarafından karşılanan Habibe Şifa, AA muhabirine, 5 yıldır Suudi Arabistan'da çalıştığını, çıkarılan yeni yasa nedeniyle ülkesine dönmek zorunda kaldığını anlattı.

Şifa, 'Suudi Arabistan'ın bu sene çıkardığı yasa 4 sene öncesinden çok daha ciddi. Eğer oturum izniniz yoksa ya da dokümanlarınızda bir eksiklik varsa Suudi Arabistan'ı terk etmek zorundasınız.' diye konuştu. Şifa, Etiyopya hükümetinin geri dönmeyenlerle ilgili hiçbir sorumluluk almayacağı yönündeki açıklamasının dönüş kararı vermesini etkilediğini de söyledi.

Suudi Arabistan'da 5 yıldır evlerde hizmetçi olarak çalışan Semira Muhammed de şu ana kadar ülkesine dönen 15 bin göçmen arasında yer alıyor.

Döndüğü için mutlu olduğunu belirten Muhammed, Suudi Arabistan'da kaldığı süre boyunca iyi insanlar için çalıştığını ve büyük sıkıntı yaşamadığını dile getirdi.

- '45 bin kişiye seyahat belgesi düzenlendi'

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçmenleri Suudi Arabistan'da kayıt altına almak ve ülkeye dönüşleri sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.

Dönenlerin sayısının beklenenin altında kaldığını bildiren Alem, 'Suudi Arabistan'dan çıkmaları için 45 bin kişiye özel seyahat belgesi düzenledik. Önceki yıllara kıyasla Etiyopya'ya dönüşler çok az. Amacımız bu insanları kendi ülkelerinde tutmak.' diye konuştu.

Suudi Arabistan 2013 yılında da yasa dışı göçmenlerin ülkelerine dönmesi için benzer bir süreç başlatmış, ülkeyi terk etmek istemeyen kaçak göçmenlerle polis arasında çıkan çatışmada 3 Etiyopyalı hayatını kaybetmişti. Olayların ardından 150 binden fazla Etiyopyalı ülkesine iade edilmişti.

Aynı olayların tekrarlanmasından korkan Etiyopya hükümeti vatandaşlarına geri dönün çağrısı yapmıştı.

Çalışmak için çoğunlukla Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a gelen Etiyopyalı kaçak göçmenlerin sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan'ın yasa dışı göçmenler için koyduğu süre bu ayın sonunda doluyor.

Kaynak: AA