'Kaymakamın Kızları' Engelleri Aşarak Hayallerine Kavuştu
Erzurum'da Yakutiye Kaymakamlığınca kurulan 'Engelsiz Yaşam Merkezi'nde hayata tutunan ve eğitmenleriyle oluşturdukları 'Kaymakamın kızları' isimli Whatsapp grubuyla birbirleriyle iletişim kuran zihinsel ve bedensel engelli genç kızlar, merkez sayesinde hayallerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Merkezin Sorumlusu Dışbudak: 'Kimi kızımız hayatında hiç doğum günü kutlamadığını ve pasta kesmediğini, tek hayalinin bu olduğunu kimi hiç dağa gitmediğini kimi de hayatında hiç alışveriş yapmadığını ve sinemaya gitmek istediğini söylemişti. Bunun üzerine çeşitli zamanlarda bütün kızlarımızın hayallerini gerçekleştirdik' Zihinsel engelli Kuzu: 'Hiç doğum günü kutlamamıştım. Hocam sayesinde doğum günü kutlaması yapıldı. Birlikte doğum günü kutlamanın ne kadar eğlenceli olduğunu ve mutluluğunu çok merak ediyordum. Bu duyguyu ilk kez burada tattım'
Yakutiye Kaymakamlığı ekipleri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaklaşık 1 yıl önce herhangi bir eğitim ve rehabilitasyon almayan engelli kız çocukları için kentte araştırma yaptı. Bunun sonucunda tespit ettikleri engelli genç kızların aileleriyle görüşen ekip, ailelerden Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle oluşturulan Engelsiz Yaşam Merkezi'ne çocuklarını getirmesini istedi.
Proje kapsamında yaklaşık 8 ay önce söz konusu merkezde eğitime başlayan 11 zihinsel ve bedensel engelli genç kız, hediyelik eşya yapımından el sanatlarına, kişisel bakımdan müzik aletlerini kullanmaya kadar alanlarda bilgi edindi.
Günlük hayatta tek başına kaldıklarında kimseye ihtiyacı olmadan yaşamlarını sürdürmesi hedeflenen engelli gençler, merkez sayesinde hayata tutunarak hem şimdiye kadar gerçekleştiremedikleri hayallerine kavuştu hem de öz güvenlerini artırdı.
Kaymakamlığın Proje Ofisi Görevlisi Erbil Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Engelsiz Yaşam Merkezi' gibi sosyal projeleri Yakutiye Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı'nın çok önemsediğini, personelin Almanya ve Danimarka'da engellilere yönelik eğitim aldığını söyledi.
Edindikleri deneyim sonrası Kaymakamlığa bağlı Engelsiz Yaşam Merkezi'ni dizayn ettiklerini dile getiren Fidan, 'Merkezimizi hazırladıktan sonra ilçemizdeki aileleri taradık. Hiçbir eğitim almayan ve rehabilitasyon hizmetlerine son verilen engelli genç kızların bu merkezden faydalanmasını istedik.' dedi.
Fidan, amaçlarının engelli kızlara hayatta tek başına kaldıklarında kendilerine yetebilecek düzeyde bilgi ve deneyim kazandırmak olduğuna işaret ederek katılımcıların sabahları merkezde günlük yaşam becerilerine yönelik eğitim gördüğünü, öğleden sonra ise Kaymakamlığın Aile Destek Merkezi'nde dikiş nakış, el becerileri, kuaförlük ve aşçılık ve müzik eğitimi aldığını aktardı.
- Engellerini aşıp iş hayatına atıldılar
Merkezin Sorumlusu Meral Dışbudak da merkezde zihinsel ve bedensel engelli 11 genç kız ile hizmete başladıklarını belirterek 2 ay önce merkezden 3 kişinin iş hayatına atıldığını dile getirdi.
Aldıkları eğitimle engellilerin öz güvenlerinin arttığına dikkati çeken Dışbudak, 'Kızlar hiçbir sıkıntılarının olmadığını ve normal insan gibi çalışabileceklerini anladı. Kızlarımız aldıkları eğitim ve yaşam becerileriyle hayata tutundu. 1 işitme ve 1 bedensel engelli öğrencimiz özel şirkette, zihinsel engelli 1 kızımız da memur olarak çalışmaya başladı.' dedi.
Sabah saatlerinde merkeze gelenlerin kahvaltı hazırlayıp sonrasında 'öz bakım' adlı derse başladıklarını anlatan Dışbudak, şöyle devam etti:
'Kızlarımızı anneleri 'Başaramaz' veya 'Kendilerine zarar verir' endişesiyle mutfağa bırakmıyor, ütü yapmalarına ve elektronik eşya kullanmalarına izin vermiyordu. Şimdi ise kızlar her hafta bir gömlek, pantolon ve etek getirip ütüledikten sonra giyinerek evlerine öyle gidiyor. Artık aileler kızların mutfak veya diğer işleri yapmasına izin veriyor. Aileler merkezden ziyadesiyle memnun.'
- 'Kaymakamın kızları' grubunu kurdular
Dışbudak, engelli gençlerin normal yaşama döndüğünü vurgulayarak 'Kızlar daha önce çok sinirli, agresif ve tez canlılardı ama şimdi bu huylarını yendiler, olayların zamanla sabırla yapıldığını anladılar. Hepsinden öte birbirlerini çok sevdiler, yeni arkadaş edindiler. Telefon rehberlerine arkadaşlarını ekleyerek 'Kaymakamın kızları' diye Whatsapp'ta ortak grup kurdular.' dedi.
Engelli genç kızların hayallerinin gerçekleştiğine dikkati çeken Dışbudak, şunları söyledi:
'Kimi kızımız hayatında hiç doğum günü kutlamadığını ve pasta kesmediğini tek hayalinin bu olduğunu kimi de hayatında hiç alışveriş yapmadığını ve sinemaya gitmek istediğini söylemişti. Bunun üzerine çeşitli zamanlarda bütün kızlarımızın hayallerini gerçekleştirdik. Kızlarımız hiç yaşamadıkları duygu ve mutluluğu yaşadı, çoğunun hayalleri gerçekleşti. Gülen yüzlerin solmaması için elimizden geleni yapamaya devam edeceğiz.'
Öğrencilerin öz bakım öğretmeni Hatice Şen ise yaklaşık 8 aydır engellilerle ahşap boyama ve kum boya çalışması yaptıklarını ifade ederek 'Çocuklarımız ilk geldiğinde içe kapanık, paylaşmayı bilmeyen bireylerdi. Şimdi ise paylaşan, gülümseyen ve kendilerini ifade eder hale geldiler.' dedi.
Şen, engelli öğrencilerin kendi başlarına işlerini yapabilmeyi öğrendiklerini sözlerine ekledi.
- Öğrenciler hayallerine ulaştı
Öğrencilerden 18 yaşındaki zihinsel engelli İlknur Gündüz, 'Hayatımda hiç Palandöken'e gitmemiştim, ilk defa bu dağa gittim ve çok mutlu oldum. Burada el işleri yapmayı öğrendim. Hayalimi gerçekleştirdiği için çok mutlu oldum. Herkese teşekkür ediyorum.' dedi.
Zihinsel engelli öğrencilerden 20 yaşındaki Halime Kuzu da öğretmenler ve merkez sayesinde hayallerinin gerçekleştiğini anlatarak 'Hiç doğum günü kutlamamıştım. Hocam sayesinde doğum günü kutlaması yapıldı. Birlikte doğum günü kutlamanın ne kadar eğlenceli olduğunu ve mutluluğunu çok merak ediyordum. Bu duyguyu ilk kez burada tattım.' diye konuştu.
Söz konusu merkeze gelmeden önce içine kapanık ve öz güvensiz biri olduğunu söyleyen Kuzu, merkezde olmaktan mutluluk duyduğunu, ahşap boyama, dikiş nakış, fön çekme ve flüt çalmayı öğrendiğini aktardı.
- Mutluluk ve hüznü bir arada yaşıyorlar
Öğrencilerden zihinsel engelli Suna Akbay da merkezde bar oynamayı ve şarkı söylemeyi öğrendiğini ifade ederek arkadaşlarını ve merkezi çok sevdiğini dile getirdi.
Bedensel engelli Hilal İstanbullu ise önceden sürekli bir enstrüman çalmayı hayal ettiğine işaret ederek şunları kaydetti:
'Arkadaşlık çevrem o kadar iyi değildi. Buraya geldikten sonra birçok eksik yanım tamamlandı. En büyük eksikliğim baba eksikliğiydi. Burada hocalarım ve arkadaşlarım sayesinde kafa dağıtarak mutluluğu ve hüznü onlarla yaşayıp bu eksikliğimi giderdim.'