Başbakan'dan 'karar zirvesi' öncesi net mesaj
Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump görüşmesi öncesinde net bir mesaj verdi.
- Video Başbakan Yıldırım grup toplantısında konuştu
- Galeri Başbakan'dan 'karar zirvesi' öncesi net mesaj
Yıldırım, OHAL komisyonu üyelerinin belli olduğunu belirterek 'Böylece itirazlar artık bu merkeze, adeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkeze yapılacak, burada karara bağlanacaktır' dedi. Yıldırım, 21 Mayıs'ta gerçekleşecek kongre öncesinde AK Parti Genel Başkanı olarak son kez grup toplantısında partililere seslenmiş oldu.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi öncesi AK Parti Genel Başkanı olarak son kez parti grubuna hitap eden Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Anne her şeydir. Annelerimiz olmasa bizler olmazdık. Annesizliğin kadrini iyi bilen biriyim, genç yaşta annemi kaybettim. İzmir'in Buca ve Konak semtinden Anneler Günü'nü geçirmek üzere güneye giden ve hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Ülkemizi derinden üzen bu kaza araştırılıyor ve sebepleri ortaya çıkarılacaktır. Bugün terörle mücadele ederken hayatını kaybeden askerimize ve bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaşanan bu olaylar karşısında ülkemizin birliğine gölge düşürmeye çalışanları kınıyorum. Şehit düşen savcı arkasından yakışıksız ifade kullananlar hakkında ilgili yargı mercileri gerekeni yapacaktır.
Önümüzde önemli meseleler var, demokratik ve ekonomik gelişmeler önümüzde duruyor. Bu ülkeyi seven herkes bütün toplumun paydaşları gelecek Türkiye vizyonuna katkı sağlaması gerekir. Son iki hafta içinde çok önemli dış temaslarda bulunduk. İlki Moldova'ydı. İkili ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele aldık. Moldava ile ilişkilerimizi Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliğine dönüştürme kararı aldık. Soydaşlarımızla da hasret giderdik.
Bir diğer ziyaretimiz ise İngiltere'ye oldu. Londra temaslarımız çerçevesinde, İngiltere York Prensi, İngiltere Başbakanı Theresa May, Amerika Savunma Bakanı ile ikili görüşmeler yaptım. Somali, bildiğiniz gibi Doğu Afrika boynuzunda bir ülke. Uzun yıllar İtalya ve İngiltere'nin esaretinde kalmış son yıllarda bağımsızlığını kazanmış. Bağımsızlığını kazanması ile sorunları azalmamış artmış. 2012 yılında Somali diye bir devlet kalmadı dediler. O andan itibaren sayın Cumhurbaşkanı, o gün işadamları ile birlikte Somali'ye adeta çıkarma yaptı. Buradan insanlığa bir şey söyledi: İnsanlık öldüyse biz buradayız. Somali'deyiz. İnsanlığın Somali'ye dikkatini çekiyoruz. O günden sonra Somali'de yaşayan, yoksulluktan, kuraklıktan ve terörden adeta tükenme noktasına gelen o ülkede umutlar tekrar yeşerdi.
Bu konferansta gördük ki, büyük büyük laflar edenler var ama orada bir konuşmacının dediği gibi,bunlar arasında bir ülke var ki; o Somali'de hiçbir hesap yapmadan, sadece oradaki insanların hayata tutunması, terörden korunması için fedakarlık yapıyor. Oraya hastaneler yapıyor, su kuyuları açıyor, okullar yapıyor, tarımla ilgili projeleri gerçekleştiriyor, polislerini askerlerini eğitiyor. Hint Okyanusu'nda, Aden Körfezi'nde deniz korsanlığını sona erdiriyor. İşte o ülkenin adı Türkiye'dir. Milyarlarca dolar yardım sözü verildi. Bir çoğu da aktarıldı ama o yardımlardan geriye hiçbir iz kalmadı. Tek iz bırakan Türkiye'nin yaptığı destek ve yardımlardır.
'Yapacağımız şey açık ve nettir'
ABD Savunma Bakanı ile terör örgütü YPG ve DEAŞ hakkında kapsamlı görüşmeler yaptım. Adı ne olursa olsun, ister PKK, ister PYD, ister YPG ister DEAŞ olsun. Bunların hepsi terör örgütüdür, ölüm makinasıdır. Savunma Bakanı'nın bu konuda, bunun bir mecburiyet olduğunu bir seçim olmadığını ifade etmesi önemlidir. Ancak bir terör örgütü ile ABD'nin bir başka terör örgütünü yok etmek için işbirliği yapması kabul edilebilir bir şey değildir.
Hala burada Türkiye'nin hassasiyetleri gerekli teminatlar verilmezse yapacağımız şey çok açık ve nettir. Terör nereden gelirse gelsin bu terörün kökünü kazımaya kararlıyız ve gereğini yaparız.
BM Genel Sekreteri ile yaptığımzı ikili görüşmelerde ise Türkiye'nin yaptığı çalışmaları, işbirliği ve bölgeseler konular ele alındı ve görüşüldü. İlk resmi ziyareti Türkiye'ye yapmış ve mülteciler konusunda yaptıklarına dikkat çekmiştir. Tabi BM Genel Sekreteri görüşmesinden sonra başka görüşmeler de oldu.
'Almanya karar vermeli'
Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler halk oylaması öncesi gerilmiş sonrasında ise olumlu yapıcı mesajlar verilmiştir. Almanya'nın geçtiğimiz hafta, 15 Temmuz darbe girişimine dahli bulunan ve yurt dışına kaçan ya da yurt dışında olan askerlere sığınma izni vermesi, iltica hakkı vermesi, ilişkilerimizin tekrar gerilmesi için önemli bir gelişme olmuştur. Almanya artık bir şeye karar vermek durumundadır: Eğer Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor ise Türkiye ile tarihten gelen dostluk bağlarını daha da kuvvetlendirmek istiyor ise o zaman yönünü, bölücülere, FETÖ'cülere değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne dönmek zorundadır.
Savunmada sanayide yerli vurgusu
Resmi ziyaretler sırasında şunu bir kez daha gördük. Türkiye, hem bölgesel hem de küresel ölçekte daima önemli olmuştur, önemli olmaya devam edecektir. Kalkınan, büyüyen ekonomisi ile, yatırım potansiyeli yükselen Türkiye dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor. 16 Nisan'da gerçekleştirilen referandum sonrasında kutlu yürüyüş şu an tüm ülkelerce merakla izleniyor. İstanbul'da açılışını yaptığımız savunma fuarı adeta bu söylediklerimizin bir ispatı niteliğindeydi. Savunma alanında dışa bağlılığımız yüzde 80'ler seviyesindeyken bugün bu oran yüzde 40'ın altına inmiştir.
Türkiye savunma alanında kendine yeterli ülke haline gelmektedir. İşte bizim hayal ettiğimiz ülke budur. Her alanda dışa bağımlılığını asgari düzeye indirmiş bir ülke. Bu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Terör belası üzerine büyük bir kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz. Bölge insanı ile geliştirdiğimiz kardeşlik köprülerine her gün yenisi ekliyoruz. Son aylarda telsiz konuşmalarında bölücü terör örgütüne katılımların neredeyse sıfıra indiğini görüyoruz.
FETÖ itirazları için tek merkez
FETÖ ile mücadelede taviz vermeden devam ediyoruz. Hukuk içinde temizliyor ve gereken düzeltmeleri yapıyoruz. Bugüne kadar itirazları değerlendirilip göreve iade edilenlerin sayısı 20 binin üzerindedir.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun üyeleri de belirlenmiş olup göreve başlayacaklardır. Böylece itirazlar artık bu merkeze, adeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkeze yapılacak, burada karara bağlanacaktır.
Yeni dönem
Recep Tayyip Erdoğan tekrar aramıza katıldı, AK Partimize katıldı. Bu buluşma sadece AK Parti'nin bir iç meselesi değildir. Milletimizin verdiği karar, daima güçlü iktidar, sürekli istikrardır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 3 maddesi hemen yürürlüğe giriyor. Birincisi; Cumhurbaşkanının parti ile ilişiğinin sağlanması, ikincisi; Yargıda birliğin sağlanması, askeri yüksek mahkemelerin kapatılması. Yargıda artık sınıf ayrımı ortadan kaldırıldı. 80 milyonun tamamını kucaklayacak uygulamaları reddedip çukur siyaseti yapanlara Kürt vatandaşlarımız izin vermedi. Vesayet odakları, milletin biçmediği rolleri kapma peşinde olanlar kendilerine asla alan bulamayacaklar. Beyhude roller peşinde olanlar emekliliklerini rahatça yaşayabilirler. Kendi içinde sorun yaşayan ana muhalefetin dün de Türkiye'ye verecek bir şeyi yoktu, bugün de verecek hiçbir şeyi yok.
Yargı ve bürokraside başlattığımız reformları güçlendirerek kalıcı hale getireceğiz. 16 Nisan'da millet değişim dedi. Bu değişim 80 milyon vatandaşımızın tamamını olumlu şekilde etkileyecek. Türkiye tamamen değişimin adresi haline gelecek. Darbeler artık Türkiye'nin gündemini işgal etmeyecek.
HSK seçimi ve üretim reform paketi
Bugün TBMM, 16 Nisan referandumunda kararlaştırılan HSK için 7 üye seçecek. Geçen hafta komisyonda 21 isim belirlenmiş ve 7 tanesi bugün Mecliste yapılacak seçimde belirlenmiş olacak. Bu bile referandumun Meclis'i ne kadar güçlendirdiğinin en büyük ispatı. Milli irade her şeyin üzerindedir. Bütün erklerin üzerinde millet iradesi var. TBMM, HSK'nın üyelerini tarihinde ilk defa seçiyor.
Meclis'in gündemine gelecek diğer konu üretim reform konusudur. İstikrarlı şekilde büyümek için yatırım ve üretimin önündeki engelleri kaldırmak için çok önemli bir kanun tasarı teklifi Mecliste görüşülecek. 23 farklı kanunda değişiklik yapıyor. Yatırımcı ve sanayicinin karşılaştığı birçok bürokratik engele son veriyoruz. İstihdam yapanların üzerindeki mali yükleri azaltacağız. Birçok yeni aracı devreye sokuyoruz. Üretim alanlarında sanayicilere verilecek hizmetin kalitesi artırılacak. TBMM'den yasalaşarak çıkacağına inandığımız bu kanunun sanayicilerimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz.