'Bezmialem'de Etkin Ve Yetkin Kadın Akademisyenler Var'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazancıoğlu: 'Bezmialem'de etkin ve yetkin kadın akademisyenlerimiz ve idarecilerimiz yer almaktadır. Bu durum, üniversitenin rektörü olarak ayrıca gurur veriyor' 'Bezmialem Valide Sultan'ın izinden giden kadınlar olarak vakıf ve hayır kültürünü devam ettirmeye çalışıyor, ayrıca bunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, 'Bezmialem'de etkin ve yetkin kadın akademisyenlerimiz ve idarecilerimiz yer almaktadır. Bu durum, üniversitenin rektörü olarak ayrıca gurur veriyor' ifadelerini kullandı.

Üniversite açıklamasına göre, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 'Türkiye'de Kadınların Sağlık Mesleklerine Girişi ve İlkler' etkinliği düzenlendi.

Burada konuşan Kazancıoğlu, bugün Türkiye'deki kadın profesör ve akademisyen sayısının Avrupa ortalamasının üstünde olduğunu belirterek, bunun büyük bir başarı olduğuna dikkati çekti. Kazancıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

'Tüm ailevi önceliklerine rağmen kadın akademisyenlerin ne kadar büyük bir çaba, azim ve fedakarlıkla çalışmalarına devam ettiklerinin birer göstergesidir. Fakat kadınların idari görevlerde ortalamada çok etkin olmadığının da bilincindeyiz. Bu anlamda Bezmialem farklılık göstermektedir. Bezmialem'de etkin ve yetkin kadın akademisyenlerimiz ve idarecilerimiz yer almaktadır. Bu durum, üniversitenin rektörü olarak ayrıca gurur veriyor.'

Bezm-i Alem Valide Sultan'ın 174 yıl önce Bezm-i Alem Gureba-i Müslimin Hastanesi ve bir çok hayır eserini hayata geçirdiğini anımsatan Kazancıoğlu, yine burada bir kadın hassasiyetinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Kazancıoğlu, 'Bezm-i Alem Valide Sultan'ın toplumun sorunlarına eğildiğini, fakir fukaraya yardım ettiğini, sıkıntılarına çare aradığını, bilimsel çalışmalara önem verdiğini ve dönemin toplumuna ışık tuttuğunu görmekteyiz. Bizler de Bezmialem Valide Sultan'ın izinden giden kadınlar olarak buradayız ve bize emanet ettiği vakıf ve hayır kültürünü devam ettirmeye çalışıyor, ayrıca bunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nuran Yıldırım da kadınların sağlık alanına girişinin tarihsel sürecini anlattı. Bugünkü toplumda kadının sağlık hizmetindeki yerini ele alan Yıldırım, Osmanlı toplumunda modern tıbbın temellerinin atıldığı Bezm-i Alem Gureba-i Müslimin Hastanesi'nin sağlık alanında büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Kaynak: AA