Kuşatma Altındaki Doğu Gota'dan Hasta Tahliyeleri Başladı

İç savaşın çıkmasından sonra muhasara altında tutulan Gota’dan ağır hastaların tahliyesi için yapılan ve aylarca süren görüşmelerden sonra Kızılay’ın bazı hastaları Gota’dan tahliye etmeye başladığı bildirildi.

2013 yılından beri Esad tarafından kuşatma altında tutulan Doğu Gota’dan 4 ağır hastanın tahliye edilerek tedavi için Şam’a götürüldüğü kaydedildi. Esad rejim güçlerinin, Rusya ve İran’ın desteğiyle Şam civarındaki rejim muhaliflerine karşı yaptığı saldırılar sonucu Doğu Gota’da yalnızca muhalif Ceyşul-İslam’ın kaldığı kaydedildi. Ceyşul-İslam siyasi temsilcisi, sağlık durumları kritik olan 29 kişinin tahliyesi karşılığı 29 rejim askerinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Milletlerarası Kızılhaç Teşkilatı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye rejiminden Gota’da sağlık durumunun kritik olan hastaların tahliyesini istemesinden 2 ay sonra sağlık durumu kritik olan 29 hastanın tahliyesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Tahliyesi istenen 29 kişiden 18’inin çocuk, 4’ünün kalp, kanser, böbrek yetmezliği ve kan kanseri olduğu, diğerlerinin ise cerrahi müdahaleye gerek duyduğu belirtildi.

Gota’daki Ceyşul-İslam siyasi yetkilisi, Suriye Arap Kızılay’ının Şam ile takas konusunda arabulucu olduğunu belirterek, "Kızılay’ın aracılığıyla yaklaşık 50 hastayı çıkarmak için çalışıyoruz” dedi.

BM, Suriye rejimine çağrıda bulunarak, içlerinde kanserli çocukların da bulunduğu 50 kişinin tahliyesini istemişti. BM, hastaların tahliyesi konusunda herhangi bir özrün söz konusu olmayacağını ifade etti.



Doğu Gota’da açlık tehlikesi

Doğu Gota’nın, Astana görüşmeleri çerçevesinde resmi olarak ’gerilimi düşürülmüş bölge’ olarak kabul edilmesine karşın savaşın sürdüğü kaydedildi. 7 yıldır süren iç savaşta, 130 binini çocukların oluşturduğu 400 bin nüfuslu Doğu Gota’da insanların açlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu hatırlatıldı. Bölge halkı ve yardım kuruluşları çalışanları, Esad rejiminin son zamanlarda insanları aç bırakarak, teslim olmaya zorlamak için ablukayı daha da sıkılaştırdığını söyledi.



Erdoğan, Putin ile tahliyeleri görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Gota’dan tahliye işleminin başlatılması için Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü söylemişti. Birleşmiş Milletler, sağlık durumu ağır olan bazı hastaların hayatını kaybetmesi sebebiyle acil tahliyesi istenen 641 kişiden 17’sinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kaynak: İHA