Dalgalı Meslek Serüvenleri, Devlet Desteğiyle Duruldu

İstanbul'da iki kez tekstil atölyesi kuran ancak ekonomik nedenlerle iş yerlerini kapatarak işçilik yapan Demir kardeşler, memleketleri Malatya'da üçüncü kez kurdukları işletmelerini İŞKUR ve KOSGEB'ten aldıkları desteklerle sektörde kalıcı hale getirdi Girişimci Yasin Demir: 'İŞKUR ve KOSGEB'in destekleriyle iş yerimizi büyüttük. Şu anda atölyemizde 26 kişiye istihdam sağlıyoruz. İşletmemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. İŞKUR, KOSGEB ve diğer devlet teşviklerinden yaralanarak, Organize Sanayi Bölgesinde 150200 kişi çalıştırabileceğimiz bir mekana taşınmayı düşünüyoruz'

ORHAN YOLDAŞ - İstanbul'da faaliyet gösteren tekstil işletmelerini ekonomik nedenlerle iki kez kapatmak durumunda kalan Yasin ve Bayram Demir kardeşler, devlet desteğiyle memleketlerinde kurdukları fabrikayla sektörde kalıcı hale geldi.

Malatya'nın Pütürge ilçesinde yaşayan Demir ailesi, iş olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle 1993 yılında İstanbul'a göç etti. Demir ailesinin büyük oğlu Bayram ortaokulu bitirince tekstil sektöründe çalışmaya başladı. Yasin ise ortaokul 2. sınıfta okulu bırakarak, abisinin yanında tekstil atölyesinde çırak olarak işe girdi.

Tekstilde üretim aşamalarının tamamında çalışan Yasin Demir, yaklaşık 7 yıllık deneyimin ardından ağabeyi Bayram ile 2000 yılında gömlek yakası dikimi yaptıkları atölye kurdu. İşleri kötü gittiği için 2 yıl sonra iş yerlerini kapatan Demir kardeşler, atölyelerde işçilik yapmaya başladı.

İlerleyen zamanlarda yeniden atölye kuran Yasin Demir, 4 kardeşiyle gece gündüz çalıştı. Dayılarının da atölyeye ortak olmasıyla bir dönem işleri yolunda giden Demir kardeşler, işlerin durgunlaşmasıyla ortaklıktan ayrılarak, 2005 yılında tekrar işçi olarak hayatlarına devam etti.

Yasin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil sektöründeki hareketliliğin kendilerinde tekrar atölye açma isteği uyandırdığını belirterek, devletin teşvik desteği vermeye başlamasıyla yeniden işletme kurduklarını kaydetti.

Teşviklerden daha fazla yaralanmak için memleketleri Malatya'da 6 yıl önce tekstil atölyesi kurduklarını kaydeden Demir, "İŞKUR ve KOSGEB'in destekleriyle iş yerimizi büyüttük. Şu anda atölyemizde 26 kişiye istihdam sağlıyoruz. İşletmemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. İŞKUR, KOSGEB ve diğer devlet teşviklerinden yaralanarak, Organize Sanayi Bölgesinde 150-200 kişi çalıştırabileceğimiz bir mekana taşınmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Vasıflı, vasıfsız personel ihtiyacımız var"

KOSGEB ve İŞKUR'un eleman desteği de verdiğine işaret eden Demir, şunları söyledi:

"Belli bir sayıda sigortalı işçi çalıştırdığımız için İŞKUR'dan, 6 ay eleman yardımı aldık. Şu an vasıflı, vasıfsız personel ihtiyacımız var. Geçmiş yıllara göre tekstilde canlanma var. Devletin yurt dışında iş yaptıran büyük firmaların kotalarını azaltarak, iç piyasayı canlandırmaya yönelik uygulamaya koyduğu programdan dolayı işlerimiz daha da yoğunlaştı. Devletin uyguladığı kota nedeniyle işlerin bundan sonra da iyi gideceğini umuyoruz."

Demir, çırak olarak başladığı mesleğinde bir kaç defa işçi ve işveren olarak çalıştığını anımsatarak, memleketinde kurduğu tekstil atölyesini, aldığı devlet destekleriyle ekonomik anlamda daha da güçlendirdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA