Afganistan'ın Kalkınması İçin İş Birliği Toplantısı

Bu yıl yedincisi düzenlenen RECCA Konferansı'nda, bakanlar düzeyinde, Afganistan'da önceliği bulunan enerji, ulaşım ve iletişim alanlarında projelerin finansmanı ve yatırım olanakları ele alınacak.

Afganistan için Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) bakanlar düzeyinde yarın Aşkabat’ta başlayacak.

Bu yıl yedincisi düzenlenen konferansta, Afganistan'ın uluslararası piyasalara açılması için gerekenler, önceliği bulunan enerji, ulaşım, ticaret ve ulaşımı kolaylaştırma, iletişim ve iş gücü alanındaki projelerin finansman ve yatırım olanakları ele alınacak.

İki gün sürecek konferansta kadın girişimcilerinin güçlendirilmesi konusu da tartışılacak.

Konferansa, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40 ülke heyetinin yanı sıra 30 uluslararası ve bölgesel kuruluşun üst düzey temsilcileri katılacak.

Enerji ve ulaşım başta olmak üzere RECCA bünyesinde açıklanan projeler, Türk yatırımcılarına ve müteahhitlere önemli fırsatlar sunuyor. Türk şirketleri, Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların finansman sağladığı enerji ve yol projelerine de ilgi gösteriyor.

Söz konusu projeler arasında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) Doğalgaz Boru Hattı, Orta Asya'dan Güney Asya'ya elektrik sevkiyatını öngören CASA-1000 projesi, Afganistan, Gürcistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Transit Taşımacılık Koridoru (Lapis Lazuli) dikkati çekiyor.

Afganistan'daki durumu istikrara kavuşturma, Güney ve Orta Asya'nın bölgesel ekonomik bütünleşmesini teşvik etme çabalarına katkı yapmayı amaçlayan RECCA konferansları, birçok ülkeden iş çevreleri, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA