'Anadolu'nun Renkleri' Kuzey Avrupa'da Yürekleri Isıtıyor

YEE tarafından düzenlenen ve konserden konferansa birçok etkinliğin yer aldığı 'Anadolu'nun Renkleri' programı Estonya, Letonya, Litvanya ve Belarus'ta başladı.

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) düzenlediği ve pek çok kültür sanat faaliyetini aynı çatı altında toplayan "Colors of Anatolia-Anadolu'nun Renkleri" programı Estonya, Letonya, Litvanya ve Belarus'ta başladı.

YEE'den yapılan açıklamaya göre, konferanstan konsere birçok etkinliğin yer aldığı program, söz konusu ülkelerde Türk büyükelçilerin katılımıyla açıldı.

Programda, Anadolu topraklarında bulunan dünyanın ilk yazılı barış anlaşmasından esinlenen müzik ve dans gösterisi Kadeş, geleneksel ve modern dansları harmanlayan ritmiyle izleyicileri büyülerken, gösteriye dünyaca ünlü ebru sanatçısı Garip Ay'ın perdeye yansıyan renkleri eşlik etti. Program, Estonya'da Tallin Üniversitesi, Letonya'nın başkenti Riga'da Letonya Kültür Akademisi, Litvanya'da Vilnius Kongre Salonu ve Belarus'ta Devlet Sendika Binası gibi en seçkin salonlarda sanatseverlerle buluştu.

- Letonya'da dans ve oyunculuk atölyeleri ilgi gördü

Program kapsamında Letonya'da da kapsamlı etkinlikler düzenlendi. Türkiye'den gelen dans topluluğu sanatçıları ile Letonyalı konservatuar öğrencileri Letonya Kültür Akademisinde ortak bir halk dansları atölyesi gerçekleştirdi. Ayrıca başkent Riga'daki Kültür Akademisinde Arnavut asıllı oyuncu ve akademisyen Şüküri Çavuşay, konservatuar öğrencileri ve tiyatro müdürünün katıldığı bir oyunculuk atölyesi düzenledi ve öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

Riga Büyükelçiliğinde sanatçı Garip Ay tarafından gerçekleştirilen ebru gösterisi de katılımcıların büyük beğenisini kazandı. YEE'nin Türkoloji Projesini yürüttüğü ve iş birliği içinde olduğu Vilnius Devlet Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi olan Ema Pavelkyte de Litvanca ve Türkçe şarkılar söyledi. "Memleketim" adlı şarkı büyük alkış topladı. Ardından sahnelenen Kadeş Dans Gösterisi, dansçıların muhteşem performansları ile göz doldurdu.

- Minsk'te sanat ve bilim iç içe

Türkiye ve Belarus arasındaki resmi ilişkilerin 25. yıl dönümüne rastlayan "Anadolu'nun Renkleri" programı kapsamında bugün de Minsk'te Reha Ermumcu'dan kanun dinletisi, 6 Ekim'de ise Belarus İlimler Akademisinde Prof. Dr. Bilge Demirköz'ün konuşmacı olarak katılacağı bir konferans gerçekleştirilecek. Bu yılı "Bilim ve Teknoloji Yılı" ilan eden Belarus'ta Prof. Dr. Demirköz, alanıyla ilgili son gelişmelere ve Türkiye'nin dünya bilimindeki konumuna dair bir konuşma yapacak.
Kaynak: AA