BMD Başkanı Öncel Açıklaması

'Kurdaki dalgalanmaların perakendeye etkisini en aza indirecek önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor' 'Son bir yılda kısmen güncellenmekle birlikte markalarımızın kira sözleşmelerinin önemli bir kısmı hala dövize endeksli. Bu bizim açımızdan sürdürülebilir bir hal değil' 'istihdamda stratejik önemi bulunan perakende sektörünün daha fazla etkilenmemesi için kur riskine karşı kalıcı çözüm bulunması gerekiyor'

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, dolar kurunun TÜFE'ye göre 2015'te üç, 2016'da 2,5 kat daha fazla arttığını belirterek, kurdaki dalgalanmaların perakendeye etkisini en aza indirecek önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade etti.

BMD tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Öncel, kur ateşine önlem alınamaması durumunda markaların ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini savundu.

Dolar kurunun TÜFE'ye göre 2015’te üç, 2016'da 2,5 kat daha fazla arttığını savunan Öncel, "Kurdaki dalgalanmaların perakendeye etkisini en aza indirecek önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor. Bu konuyu artık gündemden düşürmek için ekonomi yönetimiyle kalıcı çözüm bulmamız şart görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öncel, BMD üyesi 412 markanın 380 AVM'de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazada 400 bine yakın kişiyi istihdam ettiğini anımsatarak, imalatçıların da hesaba katıldığında sektörün büyük bir ekosistemi beslediğinin altını çizdi.

- "Markalarımızın kira sözleşmelerinin önemli bir kısmı dövize endeksli"

BMD Başkanı Öncel, bir yıldır markaların kur riskinden en az etkilenmelerini sağlamak için çaba gösterdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Son bir yılda kısmen güncellenmekle birlikte markalarımızın kira sözleşmelerinin önemli bir kısmı hala dövize endeksli. Bu bizim açımızdan sürdürülebilir bir hal değil. Gönlümüz bir tane bile mağazamızın kapanmasına razı gelmez. Varlıklarını sürdürebilmeleri için markalarımıza kendi önlemlerini de almalarını öneriyoruz. Aslında sorunu sadece perakende ile sınırlı görmemek lazım. Haliyle döviz kurlarındaki artış maliyetlerimiz üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturuyor.

Bu sebeple yurt dışı açılım hamlelerimizi daha hızlandırdık. Ancak markalarımız dövizli harcamalarının tamamında çalışanından, imalatçısından veya yatırımından kısmak zorunda kalıyor. Maliyetlerin dayanılmaz hale geldiği noktada mağazalar kapatılıyor. İşsizler ordumuz giderek daha da büyüyor. Özetle söylemem gerekirse bütün ekosistem bozuluyor."

Kur riskinin, dövizle borçlu AVM yatırımcılarını da olumsuz etkilediğine işaret eden Öncel, riskten hem perakendenin hem de AVM yatırımcılarının en az etkilenmesi için ekonomi yönetiminin devreye girmesini istedi.

Öncel, "Kamuoyunun bu tartışmadan artık bıktığını biliyoruz. Ancak istihdamda stratejik önemi bulunan perakende sektörünün daha fazla etkilenmemesi için kur riskine karşı kalıcı çözüm bulunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA