Ceviz Kabuklarını Süs Eşyasına Dönüştürüyor

Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaşayan bir esnaf, lezzeti ve ince kabuğuyla ünlü Kaman cevizinin atıl durumdaki kabuklarını değerlendirerek, hayvan figürleri, kalemlikler, saat, sepet, anahtarlık gibi süs eşyaları yapıyor Esnaf Pala: 'Sadece ceviz kabuğundan anahtarlık yapıp satarak kazandığım parayla oğlumun düğününde tüm beyaz eşyasını aldım.'

ALİ GÜNEŞ - Lezzeti ve ince kabuğuyla bilinen Kaman cevizinin atıl durumdaki kabuklarını değerlendiren esnaf, yaptığı süs eşyalarıyla bütçesine katkı sağlıyor.

Kaman ilçesinde esnaflık yapan Doğan Pala, deniz kabuklarından yapılmış süs eşyalarını görünce atıl ceviz kabuklarını değerlendirmeye karar verdi. Hobi olarak başladığı ceviz kabuklarından yapılan süs eşyaları büyük ilgi görünce cesareti artan Pala, kendini geliştirerek bundan geçimine katkı yapmaya başladı.

Ceviz kabuklarından hayvan figürleri, kalemlikler, saat, sepet, anahtarlık gibi süs eşyaları tasarlayan Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerine aldığı deniz kabuğundan yapılmış süs eşyasından yola çıkarak, Kaman cevizinin dış kabuğundan süs eşyaları yapmaya karar verdiğini söyledi.

İlk olarak kabuklardan bir gemi yapmayı planladığını anlatan Pala, şöyle konuştu:

"İlk başta arkadaşımın gösterdiği geminin benzerini yapmak istedim ama el işçiliğim olmadığı için onu yapamadım. Sonra daha basit şeyler yapmayı düşündüm. Anahtarlık yapmayı denedim ve cevizi bir baştan diğer başa delmeyi başardım. Ortasından ip geçirip tüm ceviz kabuğundan anahtarlık yaptım. Bir kaç yıl anahtarlık yaparak el işçiliğimi geliştirdim ve ceviz kabuklarından kuş yaptım. Farklı fikirler düşünerek buzdolabı süsü, kalemlik, şekerlik gibi süs eşyaları yaptım. En son ise el işçiliğinde uzmanlaşıp gemi yapmayı başardım."

Bu işin hem geri dönüşümde hem de ekonomide önemli bir yeri olduğunu ve iyi kazanç sağladığını belirten Pala, "Kaman cevizinin sadece sofralık olarak düşünülmesi eksiklik olarak geldi. Her eve ortalama yılda 5 kilo ceviz giriyor ve bu 5 kilo cevizin kabuğu ya yakacak olarak kullanılıyor ya da çöpe atılıyor. Ben de bunu değerlendirip Kaman sanayisi, Kaman ekonomisi için bir şey yapabilir miyim diye düşündüm. Sadece ceviz kabuğundan anahtarlık yapıp satarak kazandığım parayla oğlumun düğününde tüm beyaz eşyasını aldım. Anahtarlıkların gelirini biriktirip beyaz eşya taksitlerini ödedim." diye konuştu.

Biraz eğitimle daha güzel işlerin yapılacağına inandığını dile getiren Pala, eğitim almadan kendi çabalarıyla tasrımlar yaptığını, meslek liseleri veya diğer okularda öğrencilere verilecek dersle bu işin daha profesyonel yapılmasını umduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA