Edirne'de UNESCO Konferansı

Edirne'de "UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri, Türkiye’deki Dünya Mirası Koruma Uygulamaları" konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’de çok değerli dünya mirası eserleri olduğunu belirterek örneklerle eserler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de şu anda 17 tane eserin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını ifade eden Ahunbay, Selimiye Camisinin de bu eserlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

UNESCO listesine giren eserlerin korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ahunbay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu eserlerin korunması da çok önemli. Bir yerin dünya mirası seçilmesi için insanın yaratıcı dehasının üst düzeyde bir temsilcisi olmak gerekiyor. Selimiye Camii’nde görüyoruz. Mimar Sinan, insan dehasının en üst düzeyinde bir yapıyı kazandırmış. Selimiye Osmanlı döneminin yapıtıdır. Osmanlı dönemini yansıtıyor. Şehrin en üst noktasına konulmuş, çarşılarla birlikte planlanmış. Selimiye Camii yüzyıllar içinde bir takım depremlere maruz kalmış. Fakat çok sağlam olduğu için ayakta kalabilmiş. Savaşlar görmüş, kuşatılmış, toplar isabet etmiş.

Selimiye Camii’ni yapılırken, gelir getirmesi için bazı ticari binalarda yapılmış. Bunlar 19 ve 20. yüzyılda geçirdiği savaşlar ve depremler nedeniyle harap olmuş. Ben geldiğimde önünde park vardı ve Selimiye Camii maket gibi görünüyordu. Buradaki kentsel kayıp önemli. Çok değerli bir varlığımız var. İyi bakmamız gereken bir miras. Çevresinde uygun olmayan tabelalar var.

Bunların ayıklanması Selimiye’nin daha iyi sunumunu sağlayacaktır. Ayağa kaldırılması düşüncesini yeni duyuyorum. Bir arkeolojik kalıntı var orada. Yerini koruması daha doğru olacaktır. Tarih bir takım şeyleri yıkmış. Ama şuanda başka bir durumla karşı karşıyayız. Bizim sadece Selimiye camini değil, çevredeki yapıları da tüm kenti koruma altına almamız gerekiyor."

Konferansta Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ahunbay, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA