İnovasyonda Kadın Projesi 3. Girişimcilik Kampı Ödül Ve Sertifika Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: 'Güçlü kalkınma, büyüme, istihdam için kadınların gücüne, azmine, inancına ve zekasına ihtiyacımız var' 'İstihdam konusunda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, istihdam seferberliği başlatılmış durumda. Önümüzdeki dönemde bunu, kadın, genç ve engelli istihdamı ile yeni bir açılımla sürdürmeyi planlıyoruz. Kadın istihdamının arttırılması, kadınların iş gücüne katılım oranlarının arttırılması, işsizlik oranlarının düşürülmesi temel önceliğimiz olacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Güçlü kalkınma, büyüme, istihdam için kadınların gücüne, azmine, inancına ve zekasına ihtiyacımız var." dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile TÜBİTAK Marmara Teknokent işbirliğiyle düzenlenen İnovasyonda Kadın Projesi 3. Girişimcilik Kampı'nın ödül ve sertifika töreni, Adile Sultan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Törende konuşan Bakan Sarıeroğlu, KADEM'in sadece ülkedeki değil, tüm mağdur coğrafyadaki kadınların, gençlerin ve çocukların yanında olduğunu dile getirdi.

Sarıeroğlu, Girşimcilik Kampı'nın, kadın çalışma hayatı açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, kadınların sinerjileri, enerjileri, azimleri ve inançlarıyla çok daha büyük işlere imza atacağına inandığını söyledi.

Kadınların girişimci olarak iş dünyasına girip, istihdam ve yeni iş alanları oluşturanların yanında olmasının, ülke açısından da çok kıymetli ve anlamlı olduğunu düşündüğünü belirten Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Kadınların bu sürecin içinde de daha da aktif ve etkin olması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. Özgün projelerde, istihdamda girişimci sıfatıyla kadınların dahil olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kadının inovasyon ve girişimcilikteki rolünü tek bir cümleyle özetleyerek ifade etmek isterim; yeni bir keşif için yeni yerler değil, yeni özler gerekir. Şimdi gerçekten bütün mesele; dünyaya ve içinde bulunduğumuz çevreye yeni bir gözle, kadın gözüyle bakabilmek. Bu proje, bunun yapılmasını sağlıyor."

İnovasyon yapan girişimcilerin, herkesin rutin bulduğu şeylere farklı bakabilenler olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, kadınlık ve girişimcilik birleşince gelecekte muazzam bir fırsat penceresi açılacağını vurguladı.

Sarıeroğlu, kadınların inovasyondaki rollerinin artmasında, günümüz dünyasında kalkınmayı arttırmanın önemli rolü olduğuna işaret ederek, "Kadınlar inovasyon alanında değerler bakımından da büyük bir katkı sağlacaklar. Kadınların problem çözme konusundaki pratikliği, güçlü sezgisi, iş dünyasında kadının dönüştürücü bir misyon üstlenmesi anlamında da önemli değerler... Güçlü kalkınma, büyüme, istihdam için kadınların gücüne, azmine, inancına ve zekasına ihtiyacımız var. Bu yüzden kadınların hakettikleri imkan ve olanıklarını geliştirmek ve kadınların toplumdaki yerlerini güçlendirmek için Bakanlığımız ve geçmişten bu yana hükümetlerimiz, 15 yıldır çok ciddi çalışmalar içerisinde yer aldılar, yer almaya da devam ediyorlar." diye konuştu.

- "Kadınlar iş hayatında olmaksızın büyüme ve ilerleme olmaz"

Kadınlar iş hayatında olmaksızın büyümenin ve ilerlemenin olmayacağının altını çizen Sarıeroğlu, değişim ve hızın arttığı bu çağda yeni politikalar oluşturmayı, kadınların da desteğiyle hedeflediklerini anlattı.

Sarıeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hükümetin, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması için hem yasal alt yapı hem de teşvik edici programlarla ciddi bir süreci gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bakan Sarıeroğlu, son 15 yıldır bir zihinsel dönüşüm sürecinin yaşandığına işaret ederek, "Bu zihinsel dönüşüm sürecinin etkisiyle ve Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle çalışma hayatı başta olmak üzere, hayatın her alanında kadınların artan bir etkinlikle yer aldığını kuşkusuz görüyoruz. Kuşkusuz daha ilerlememiz gereken, daha da adım atılması gereken alanlarımız var ama geldiğimiz aşamanın da önemli bir aşama olduğunun altı çizilmesi gerekiyor." dedi.

- "Kadınlarımızın yeni istihdam imkanlarına kavuşması için çok yoğun bir çalışma içindeyiz"

Bakanlık olarak kadınların hem meslek edinmeleri hem de kendi işlerini kurabilmeleri için çok farklı programlar uyguladıklarını anlatan Sarıeroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadınlarımızın yeni istihdam imkanlarına kavuşması için çok yoğun bir çalışma içindeyiz. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kuruluşu olan Türkiye İş Kurumu, son dönemde çalışma hayatımızın merkezinde yer alan önemli bir kurum haline gelmiş durumda. Kısıtlı personelle gerçekten mucizeler yarattığını ifade etmek isterim. 2017 yılının ilk 8 ayında 229 bin 494 kadına istihdam imkanı sağladık ve İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirmiş durumdayız. 2002 yılından bu güne kadar İŞKUR aracılığıyla toplamda 1 milyon 622 bin kadının iş sahibi olduğunu tekrardan altını çizmek istiyorum. Toplam sağlanan istihdamın dörtte birini İŞKUR kendi imkanları ve aracılık faaliyetleriyle gerçekleştirmiş durumda. 2007 yılından günümüze 731 bin kadına mesleki eğitim kursu İŞKUR tarafından verildi. 2009 yılında işbaşı eğitimlerimiz başladı. Bu işbaşı eğitimlerden de 370 bin kadın faydalanmış, bugüne kadar. Türkiye genelinde şu anda yeni programlarımızı da başlattık. 2007 yılından bugüne 572 bin kadın toplum yararına çalışma programından faydalanmış."

Bu rakamların yeterli olmadığına işaret eden Sarıeroğlu, göreve geldikleri andan itibaren 6 aylık eylem planlarını hazırladıklarını ve Bakanlar Kurulu'na sunduklarını belirtti.

Sarıeroğlu, Bakanlığın başta ilk 6 ay olmak üzere, 3 yıllık planları içerisinde temel önceliğinin istihdam olduğunu aktararak, "İstihdam konusunda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, istihdam seferberliği başlatılmış durumda. Önümüzdeki dönemde, bunu, kadın, genç ve engelli istihdamı ile yeni bir açılımla sürdürmeyi planlıyoruz. Kadın istihdamının arttırılması, kadınların iş gücüne katılım oranlarının arttırılması, işsizlik oranlarının düşürülmesi temel önceliğimiz olacak." diye konuştu.

Kadın istihdamı eylem planınına da değinen Sarıeroğlu, girişimciliğin öncelikli konulardan biri olduğunu belirterek, "2007 yılından bu yana toplam 142 bin 507 kadınımıza girişimcilik desteği vermişiz. Verdiğimiz desteklerle 2002 yılında 61 bin olan kadın işveren sayımız 2006 yılı itibarıyla yüzde 83 artarak 112 bine ulaştı. Çok yeterli sayı değil. Bu sayının daha da artması için daha da çalışılması gerekiyor. Kadınların işveren olup, istihdam alanında, çalışma hayatında daha farklı bir soluk getireceğini inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Sarıeroğlu, bazı zayıf olunan noktalar bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Özellikle Çalışma Bakanlığı olarak, ilk göreve geldiğim andan itibaren, güçlü paydaşları olan bir Bakanlıkta, biraz da erkek egemen bir yapıda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yönetim kademelerinde kadın sayısı iş dünyamızda yeterli olmasa da iyi bir seviyede. Bizim bunu kamu kurum ve kuruluşlarımıza yansıtmamız gerekiyor. Bir taraftan güçlü paydaşları olan bir Bakanlık olarak ve kadın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, meslek örgütlerimiz, sendikalarımız ve sivil toplum örgütlerimizde iş dünyasını temsil eden her kesimde yönetim kademesinde daha fazla sayıda kadının olması için de daha fazla çalışılmaya ve çabaya ihtiyaç var. Göreve geldiğim ilk günden itibaren başkanlarımızla her ortamda, bu eksikliğin altını çiziyorum. Sürekli olarak kadın bakan vurgusu var, bunun da cinsiyetçi bir bakış olduğunu ifade ediyorum."

Annesinin kendisine söylediği bir sözü hatırlatan Sarıeroğlu, "Annemin bana verdiği bir örnek var; 'Aslanın dişisi erkeği olmaz.' İş dünyasında, çalışma hayatında ve siyasette de kadın ve erkek diye ayırmamak gerekiyor. Yüzde 20'ler seviyesinde olan kadın iş gücüne katılma oranı, bugün itibarıyla yüzde 34,1'e yükselmiş durumda. İstihdam oranlarımız da yüzde 29,5'a geldi. 2023 hedefimiz de yüzde 41." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının ardından Bakan Sarıeroğlu'na, KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz çiçek takdim etti.

Bakan Sarıeroğlu da 3. Girşimcilik Kampı'nda ilk 5'e giren proje sahipleri olan Fatemeh Bahadori, Yağmur İşeri, Esra Özkan, Özlem Ağan, Begüm Esra Aytan'a ödüllerini ve plaketlerini verdi.

Tören, katılımcıların hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
Kaynak: AA