TİM'den Birlik Mesajı

TİM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret ederek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

TİM'den Birlik Mesajı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu ile 60 ihracatçı birlik başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ziyaret etti. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından birliktelik mesajı vermek istediklerini dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ülkemizde normalleşme süreci başlıyor. Bundan sonra bize düşen, dünyayı karış karış dolaşıp ülkemizin potansiyelini dünyaya anlatmak ve ticari bağlar kurmak. Artık eskisinden çok daha büyük işler yapmak zorundayız. Daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla ihracat gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.



"ÜRETİMDE VE İHRACATTA AKSAMA YAŞANMADI"

Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 15 Temmuz sonrasında Panama ve Guatemala’ya planlanan ticaret heyetinin bu ülkelere gittiğini hatırlatarak “Terörist girişimin ardından ihracatçılarımız yurtdışındaki alıcılarına üretimin ve ekonomik faaliyetlerin aynı seyirde sürdüğünü ifade eden mektuplar gönderdi. Ayrıca Türkiye’deki tüm yabancı misyon şeflerine ve yurtdışındaki muhatap STK’lara Türkiye’deki demokrasi hareketini anlatan mektuplar gönderdik. Şunu gururla söyleyebiliriz ki; yaşadığımız bu hain girişim sonrasında, gerek üretimimizde, gerekse de ihracatımızda herhangi bir aksama meydana gelmedi” dedi.

Ekonomi Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar sonrasında bundan sonraki süreçte tek vücut olarak neler yapılabileceğini ele aldıklarını da kaydeden Büyükekşi, “Bizler de ihracatçılar olarak, 2023 hedeflerimizi gerçekleştirebilmek adına çok daha fazla azim ve gayret gösteriyoruz. Bu zorlu süreç sonrasında sizin desteğiniz ve öncülüğünüzde Türkiye şahlanışına devam edecektir. Bundan hiçbir kuşkumuz yoktur” diye konuştu.



"REFORM PAKETLERİ HIZLA HAYATA GEÇİRİLMELİ"

TİM heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım’ı da ziyaret etti. 15 Temmuz sonrasında milletin sağladığı birlik ve beraberlik ile ekonominin çok daha güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğine değinen Büyükekşi, “Hain girişimden sonraki hafta ihracatımız, bir önceki haftaya göre yüzde 16 artış gösterdi. İhracatımızda olduğu gibi ekonomimizin diğer alanlarında da herhangi bir bozulma yaşamadık. Bunda, hükümetimizin ve Merkez Bankamızın almış olduğu önlemlerin ve açıklanan reform paketlerinin büyük etkisi var” şeklinde konuştu.

Son Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında TİM’in de önerdiği birçok kararın alınmasını değerlendiren Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: “TİM’in önerileri arasında yer alan damga vergisinde maliyetlerin düşürülmesi, uluslararası şirketlerin bölge merkezlerini Türkiye’ye getirmeleri için vergi istisnaları getirilmesi, nitelikli yabancı personelin çalıştırılması gibi düzenlemelerin getirilmesini çok önemsiyoruz. Ayrıca, müjdesi verilen yeni teşvik sisteminin de ülkemizde yatırımları ve ihracatı artıracağını, büyümeyi yukarılara taşıyacağını öngörüyoruz. İhracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi yönündeki talebimizin de dün itibariyle yerine gelmiş olması, ihracatçılarımızın önünü daha da açacaktır. İlerleyen dönemde, planlanan eylem planlarının ve reform paketlerinin de hızla hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu sayede, ülkemizde hem yatırımların, hem de ihracatımızın hedeflediğimiz noktalara ulaşabileceğini öngörüyoruz”.

İHRACATÇIYA YEŞİL PASAPORT

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, uzun bir süredir dile getirdikleri “İhracatçıya Yeşil Pasaport” önerilerinin yasalaştığını kaydederek, “Gerek Cumhurbaşkanımıza, gerekse Başbakanımıza ihracatın yukarıya taşınması adına arz ettiğimiz taleplerimizin içinde yeşil pasaport da vardı. Başarılı ihracatçılarımızın dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilmeleri, vize işlemleri sebebiyle zaman kaybı yaşamamalarının önemini belirtmiştik. Bu talebimizin kabul görmesi ve yasalaşması ihracatçılar için oldukça önemli” dedi.

Hükümetin, hain darbe girişimi sonrası uygulanan OHAL sürecinde ekonomik reformları sürdürdüğünü, yatırım ve ihracat gibi konularda çok ciddi kararlar alındığını kaydeden Büyükekşi, “Tüm bu sıkıntılı zamanlarda ekonomiyi asla gündemden düşürmeyen Hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

TİM Başkanı, Cumhurbaşkanı ile birlikte katıldığı Rusya ziyaretini de değerlendirdi. İki ülke arasında yapılan görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini belirten Büyükekşi, “Heyetimize gösterilen her düzeydeki sıcak karşılama, ilişkilerin uçak krizi öncesinden daha da güçlü bir yere geleceğinin en önemli işareti” dedi.

Rusya’ya yapılan ihracatın kriz sonrasında yara aldığını dile getiren Büyükekşi, “Kasım ayındaki hadiseden önce zaten Rusya’nın küçülme yaşayan ekonomisi sebebiyle tüm dünyadan ithalatı düşerken, Türkiye’nin de Rusya’ya ihracatında gerileme yaşanmıştı. Yaşanan uçak krizi sonrasında ise maalesef bu düşüşün boyutu artış gösterdi. 2016’nın ilk 7 ayında Rusya’ya ihracatımız %60’a yakın geriledi” şeklinde konuştu.



"KAYIPLAR TELAFİ EDİLECEK"

Rusya ile yaşanan bu sürecin artık sona erdiğini kaydeden Büyükekşi, “Bundan sonraki süreçte, iki ülke arasındaki dış ticarette yaşanan kayıplar telafi edilecek. İki ülke yetkilileri bu konu üzerinde toplantılar gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye de devam edecek. Kriz döneminde ortaya çıkan ticaret önündeki engeller bir bir kaldırılacak. Özellikle, yaş meyve-sebze ve tekstil sektörlerinde %80’lere varan ihracat kayıplarımızın giderilmesi oldukça önemli. İhracatçılar olarak çok çalışacağız. Rusya’ya ihracatımızda 2016 yılının kalanında kayıplarımızı telafi edecek, 2017’ye çok daha güçlü gireceğiz. Rusya, 2013 yılında en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke konumundaydı. Bu sene ise maalesef yirmi üçüncü sıraya kadar geriledi. Benzer şekilde Türkiye de 2013 yılında Rusya’nın en fazla ihracat yaptığı yedinci ülke iken, bu sene çok daha gerilerde. 2012 yılında 33 milyar dolara çıkan karşılıklı dış ticaret hacmimiz ise 2015 yılında 24 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki dönemde, Rusya ile karşılıklı olarak belirlediğimiz 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye belirtti.

İki ülke arasında dış ticaretin haricinde de birçok ekonomik başlığın konuşulduğunu belirten Büyükekşi, “Rusya ile sadece dış ticarete ilişkin sorunların çözümü üzerinde konuşulmadı. Karşılıklı yatırımlar, turizm ve kültürel işbirliğimiz üzerinde de hassasiyetle duruldu. Özellikle turizm alanında charter uçuşlarının yeniden faaliyete geçecek olması ve Rus turistlerin tekrar ülkemize yönelecek olmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Kasım ayından önce Rusya ile ortaklaşa yürüttüğümüz Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projelerinin yeniden canlandırılmış olması bizleri heyecanlandırıyor. Bunların yanında iki ülke arasındaki yatırımların artırılması amacıyla Türk-Rus ortak fonunun kurulacak olmasını da bizleri sevindirdi. Rusya’da iş yapan Türk müteahhitlerinin de tekrar faaliyetlerine devam edecek olması da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler açısından önem arz ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 1500 Türk firması Rusya’da 55 milyar dolara yakın iş üstlendi. Hedefimiz bu rakamları çok daha yukarılara taşımak. Diğer taraftan, Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu da yeniden çalışmalarını sürdürmeye başlayacak. Umuyoruz ki, bundan sonraki süreçte planlanan projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler sorunsuz bir şekilde devam eder” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA