Çöl Sıcakları Karcılara Yaradı

Aydın’da ve çevresinde etkili olan çöl sıcakları pek çok sektörü olumsuz etkilerken karcıları sevindirdi. 1940’lı yıllardan bu yana en sıcak günlerin yaşandığı Aydın’da geleneksel olarak yazın serinlemek için tüketilen kar karaborsaya düştü. Madran, Paşayaylası, Beydağ ve Hacetdede zirvelerindeki kar kuyularındaki karlar eriyince Aydın’da tüketilen karlar Denizli Babadağ’dan getirilmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl çuvalı 50 TL olan karın bu yıl 80 TL’ye yükseldiği belirtildi. Geçen yıl bardağı 1,5 TL olan kar helvası bu yıl 2,5 TL oldu.

Çöl Sıcakları Karcılara Yaradı
Yaz sıcaklarında insanların içini serinleten ve ilk olarak Roma İmparatoru Neron tarafından gladyatör dövüşlerini seyrederken tüketildiği öğrenilen kar helvası aradan binlerce yıl geçmesine rağmen halen Aydın’da yaz sıcaklarının en favori serinleme yöntemleri arasında yer alıyor. Doğal olduğu için boğazlara zararı olmadığı belirtilen karhelvası Aydın’da aynı zamanda bir geçim kapısı olarak çok sayıda kişinin ekmek kazandığı bir sektör.

“Kışın toplanıyor, yazın tüketiliyor”

Karlı serinliğin aslında meşakkatli bir yolculuğu olduğunu belirten Aydın’ın genç karcılarından Zuhuri Kibar, Aydın’da tüketilen karın tamamen doğal olduğunu belirtti.

Yazın serinlemek için tüketilen karın kışın yağan karların dağların yüksek zirvelerinde saklanarak korunduğunu kaydeden Zuhuri Kibar, “Kışın ilk yağan kar toplanmaz, daha sonraki yağan karlar dağların zirvesinde özel olarak açılan kar kuyularına toplanır. Üzeri de özel bitkilerle örtülür. Kışın Kasım ayından itibaren yağan kar hava sıcaklığına göre mayıs ayında tüketilmeye başlanır, tüketim eylül ayına kadar devam eder. İhtiyaç oldukça bu kuyulardan özenle çıkarılan karlar bardak bardak tüketilir” diye konuştu.

Aydın ve İzmir zirvelerindeki kuyularda kar kalmadı, Babadağ’dan getiriliyor”

Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışların az olması nedeniyle bu yıl Aydın ve İzmir zirvelerindeki karların erken tükendiğini bu nedenle Denizli Babadağ’dan kar getirilmeye başlandığını belirten Zuhuri Kibar fiyatlardaki artışın da karın deyim yerinde ise karaborsaya düşmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Karın az olmasına karşın bu yıl Aydın’da nerdeyse asrın en sıcak yılının yaşandığını ve gece gündüz vatandaşların kar helvası yiyerek serinlemeye çalıştığını belirten Aydın’ın 30 yıllık karcısı Sebahattin Yakar, kar kuyularının bu yıl erken boşaldığını söyledi.

Bazı kişilerin kıştan beri doğal ortamlarda bu karın saklandığını inanamadığını belirten Yakar, “Kesinlikle yapay kar doğal karın serinliğini ve tadını vermez. Doğal kar hem serinletir hem de hasta etmez. Bu nedenle maliyeti çok daha yüksek olmasına rağmen kar helvasını doğal kardan ve hakiki karadut, vişne gibi meyvelerin şuruplarından yapıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA