'Olimpik Destek' Meyvelerini Veriyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlık sürecinde federasyon ve sporculara sağlanan maddi desteğin yanında, teknik ve eğitim alanlarında yapılan çalışmalar sonuç getirdi TMOK Genel Sekreteri Gündoğan:'Geri dönüşlerden çok memnunuz, ilerleyen dönemlerde çok daha fazla çocuğa ulaşmak istiyoruz' 'Rio bizim önceliğimiz ama bunun yanında Türkiye'de spor kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi için bir çok projemiz var'.

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlık sürecinde verdiği desteğin karşılığını alıyor.

2016 Rio Olimpiyatları yolunda federasyon ve sporculara sağlanan maddi desteğin yanında, teknik ve eğitim alanlarında yapılan çalışmalar sonuç getirirken, kota alan sporcu sayısındaki artış devam ediyor.

TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geri dönüşlerden çok memnun olduklarını ve ilerleyen dönemlerde çok daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini söyledi.

Maddi kaynak arttığı takdirde daha çok destek verebileceklerini belirten Gündoğan, Türk sporunun geleceğini oluşturacak çocuklara yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Olimpik sporculara sağladıkları finansal destek kapsamında, federasyonlara, baraj yarışmaları için sporcu başına 5 bin dolarlık yardım yaptıklarını ifade eden Gündoğan, şöyle devam etti:

'Kota hazırlıkları kapsamında belirlenen 16 sporcumuza aylık ödemelerimiz devam ediyor. Bunun yanında A Milli Kadın Basketbol Takımı'na, olimpiyat hazırlıkları kapsamında yaklaşık 100 bin dolarlık finansal destek sağladık. Milli takım kamplarında sporcu ve antrenörler için dopingle mücadele, beslenme gibi konularda çeşitli seminerler düzenledik. Antrenörlerimizin teknik seviyelerini artırmak için yurt dışından antrenörler getirdik.'

İlgiyi artırmak için kota alan sporcuların hikayelerini, bir sosyal paylaşım platformu üzerinden paylaştıklarını anlatan Gündoğan, 'Tüm bunları, kaynak, sponsor yaratmaya çalışarak yapıyoruz. Hem devletten hem de sponsorlardan gelirimiz ne kadar artarsa, sporculara da o kadar fazla destek veririz. Geri dönüşlerden çok memnunuz, ilerleyen dönemlerde çok daha fazla çocuğa ulaşmak istiyoruz.' dedi.

- 'Sadece olimpik destek sağlamıyoruz'

Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Gündoğan, 'Sadece olimpik destek sağlamıyoruz. Rio bizim önceliğimiz ama bunun yanında Türkiye'de spor kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi için bir çok projemiz var. OLİ adlı interaktif programla ilkokul 4. ve 5. sınıf seviyesinde 1.5 milyon çocuğa ulaştık. İmkanı olmayan çocuklarımızın spor yapması için ücretsiz spor okullarımız var. Çocukları zararlı alışkanlıklardan, aşırı kilodan korumak için Aktif Çocuklar Projesi'ni yürütüyoruz. Herkes İçin Spor kapsamına her yıl Boğaziçi Yarışları'nı yapıyoruz. Burada binlerce anne baba çocuğuyla birlikte yarışıyor.' diye konuştu.

Neşe Gündoğan, Olimpik Gün Etkinlikleri'ni yılda 1 gün yapmak yerine, çeşitli aktivitelerle 1 aya yaydıklarını belirterek, 'Çocukları ve gençleri odaklayarak festivaller ve turnuvalar düzenliyoruz. Olimpiyatların yanı sıra Türk sporunun geleceği olacak çocuklarımıza, gençlerimize yatırım yapıyoruz. TMOK, sivil bir kuruluş gibi gönüllü olarak kapasitesinin çok çok üstünde hizmet vermektedir. Gelirlerimiz arttıkça daha çok çocuğa, gence dokunacağız. Desteğimiz artarak devam edecek.' ifadelerini kullandı.

TMOK'un olimpiyat hazırlıkları kapsamında maddi destek sağladığı 16 sporcudan, badmintonda Özge Bayrak, tekvandoda Servet Tazegül ve Nur Tatar, atıcılıkta Yusuf Dikeç, güreşte Taha Akgül, cimnastikte Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz, yelkende ise Nazlı Çağla Dönertaş'ın bireysel kotası bulunurken, judo, halter gibi branşlarda takım kotasının içine dahil olacak sporcular da yer alıyor.

- SGM'nin havuzunda 232 sporcu bulunuyor

TMOK'un yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü de federasyon ve sporculara olimpik destek sağlıyor.

SGM'den alınan bilgilere göre, 2012 yılında oluşturulan sporcu havuzu, federasyonların yaptığı bildirimlere göre değişebiliyor. 355 sporcuyla başlatılan havuzda bugün itibariyle 232 sporcu yer alırken, kota mücadelesi veren sporculara bir asgari ücret, kota alanlara ise 1,5 asgari ücret tutarında aylık ödeme yapılıyor. Kota süresi dolan branşlarda, sadece kota alan sporcuların ödemeleri devam ediyor.

Ödemeleri federasyonlar üzerinden yapan SGM, bazı bireysel branşlarda, sporcuların birlikte çalıştıkları partnerlerine de finansal destek sağlıyor. Milli sporcuların tüm kamp çalışmalarında bulunan ve kota mücadelesi veriyormuş gibi antrenman yapan partnerlere, bir asgari ücret tutarında aylık destek veriliyor. SGM ayrıca, tüm milli takım kamplarında psikolog, diyetisyen, masör, doktor ve fizyoterapist bulunmasını zorunlu tutarak, bu hizmetlerle ilgili ödemeyi federasyonlara yapıyor ve sporcuların performans takibinin birebir yapılmasına özen gösteriyor.

Olimpiyat hedefiyle çıkılan yolda, Türkiye Olimpiyat hazırlık Merkezleri'ni (TOHM) hayata geçiren SGM, buralarda sadece olimpiyatlara sporcu hazırlamıyor, bir çok branşta alt yapıdan yetişen sporcu havuzunun da genişlemesine katkı sağlıyor.

Yurt genelinde 20 ilde faaliyet gösteren TOHM'lar, sporcu ve teknik ekiplere, psikolog, diyetisyen, masör, doktor ve fizyoterapistin yanı sıra konaklama hizmeti de sağlayarak, eksiksiz bir kamp ortamı oluşturuyor. TOHM'larda eğitim verilen yaklaşık 900 sporcu da SGM'den maddi destek görüyor.
Kaynak: AA