TYB Erzurum Şubesi, Türetken Ve Sakaoğlu'nu Konuk Etti

Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezinin düzenlediği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda incelemede bulunan Prof. Dr. Bahattin Türetken ve iş adamı Remzi Sakaoğlu TYB Erzurum Şubesi’nde düzenlenen programa katıldılar.

TYB Erzurum Şubesi, Türetken Ve Sakaoğlu'nu Konuk Etti
Prof. Dr. Bahattin Türetken konuşmasında; "Şöyle bir şey hayal ediyorum diyorum ki düşün öyle büyük bir proje ama Erzurum adıyla gitmeyecek.

Erzurum’a şunu istiyoruz değil, doğuya şunu istiyoruz; yani Erzurum’un kalkınması doğunun kalkınmasıdır çünkü. Erzurum’un yatırım şartlarını iyi değerlendirmek lazım. Mesela elektrik, yenilenebilir enerji burada her yer rüzgâr, enerjiye ihtiyaç var işte güneş enerjisi mesela Erzurum çok ideal güneş enerjisi için. Bunları böyle ciddi bir projeyle, milyar dolarlık bir projelerle burada anlatıp o tekeri çevirmek lazım.

Bakın bunu anlatın; böyle bir kavram kararı çıksın ve insanlar için bakıyorsun orası bir cazibe merkezi olacak. Onun yanında mesela işte dağ sporları, yayla sporları onlar kendiliğinden gelişecek. TÜBİTAK’ta 2006 yılında bir program başlatıldı uzay araştırmaları dediler ki böyle bir platform oluşturalım uzay araştırmaları programı başlatalım.

2006 yılında bu karar alındı fakat 6 ay sonra bunlar soruldu ’ne yaptınız şimdiye kadar?’ Böyle bir program insanlar baktılar ki soruluyor bu ilgili kurumlar var mesela TÜBİTAK var, Bilim Teknoloji Bakanlığı var, Savunma Bakanlığı var.

6 aylık geçen böyle bir program için karar aldık ve 2006 yılında başlatılan o programla 2011 yılında Göktürk uydusu gökyüzüne gönderildi. Ondan sonra bakıyorsunuz işte milli savaş uçağı falan bunlar bir şeye başlama yani bir ilk o hareketi döndürme olayı.. Ben inanıyorum ki burada Erzurum’un STK’ları Erzurum’u birlikte siyasisi, bürokratı yekvücut olarak devamlı güzel projelerle üniversitesiyle Erzurum Teknik’le güzel projelerle bireyler yapsın yani inletir..."dedi.

Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’ni Erzurum’a kazandıran Erzurumlu iş adamı Remzi Sakaoğlu; "Erzurum’da doğdum büyüdüm, burada işte eğitim aldım, terbiye aldım.

Erzurum dediğin zaman ben bugüne kadar ülke içinde hiç olumsuz bir şey duymadım hep destek oldu. O Erzurum referans şehrin ismi referans oldu. Ben de Erzurum’a o zaman bir katkım olsun dedim. Açılışta bir mutlu oldum. Bu mutluluğum birkaç kat daha yukarı çıktı çünkü 65 tane ile karşılaştım. Bu benim bütün yorgunluğumu aldı. Çok mutlu oldum… Demek ki doğru bir şey yapmışız." diyerek projeler hakkında memnuniyetlerini dile getirdi.

TYB Erzurum Şubesi üyelerinden araştırmacı-yazar Abdurrahman Zeynal ise söz alarak; "Biraz önce Remzi Bey güzel şeyi anlattı Bakırcılar Çarşısı’nı şimdi Bakırcılar Çarşısı ve Habip Baba Türbe civarını yakinen iyi bilir. 1950’lerde, 60’larda, 70’lerde hatta 80’lerde; bugünkü Tahtakale gibi bir yerdi.

İnsanlar çay içecek vakit bulamıyorlardı. Ürünlerini Samsun’a ve sair gönderirken işte ne oluyor bugün orada iş yapamaz hale geliyorlar. Şimdi Remzi Bey benim bir çalışmam oldu.19. ve 20. yy. Erzurum Ekonomisi adlı bir çalışmam var.

Şehri planlayanlar o eski Erzurum’daki ekonomik, ticari hareketliliği de iyi değerlendirmeliler.” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli konuşmaların sonunda her iki konuğa da teşekkür ederek dernek olarak bu tür faaliyetlerinin devam edeceğini dile getirdi.

Sohbet TYB Erzurum Şubesi’nin yayınladığı “Hatıralardaki Erzurum” kitabının takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA