Dünya Tütünsüz Günü

Sağlık Bakan Yardımcısı Öğütken: 'Türkiye'de, yılda 100 bin kişi sigara bağlantılı nedenlerden hayatını kaybediyor' Yeşilay Genel Başkanı Öztürk: 'Yeşil Dedektör uygulaması dumansız hava sahasına yönelik kanunların uygulanmasını kolaylaştıracak'.

Dünya Tütünsüz Günü
Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Türkiye'de yılda 100 bin kişinin sigarayla bağlantılı nedenlerden hayatını kaybettiği bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, tütün ürünlerinin zararları hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturulması ve toplum bilincinin artırılması amacıyla her yıl 31 Mayıs'ta gerçekleştirilen Dünya Tütünsüz Günü'nde, Türkiye'de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yeşilay, Sağlık Bakanlığı ve WHO işbirliğiyle Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Öğütken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dumansız hava sahası konusuna önem vermesiyle Türkiye'de bazı şeylerin değişmeye başladığını ifade etti.

Öğütken, geçmişte 'Türk gibi sigara içmek' tabirinin literatürlere girdiğini belirterek, 'Çok şükür bundan kurtulduk. Yeterli mi, elbette değil. Biz bu önemli gün itibarıyla bu işe hiç başlamamış gibi sıfırdan başlamak istiyoruz. Türkiye'de, yılda 100 bin kişi sigara bağlantılı nedenlerden hayatını kaybediyor. Biz hükümet olarak bunların azalması için gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.' dedi.

- 'Çok yol alındı'

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de tütün dolayısıyla altı saniyede bir kişinin yaşamını yitirdiğini aktararak, bunun önüne geçilebilmesi amacıyla, geçen yıl 2 milyon 600 bin denetim yaptıklarını ve yaklaşık 132 milyon lira ceza kesildiğini bildirdi. Denetimlerin artırılarak yapılması gerektiğini vurgulayan Gümüş, '2008'de çıkarılan bir kanunla Türkiye'de tütünle mücadelede çok etkili bir yol alındı. Bu kampanya başarılı oldu.' diye konuştu.

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, Yeşil Dedektör uygulaması ile dumansız hava sahasının korumasına ve denetim etkinliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Yeşil Dedektör'ün dumansız hava sahasına yönelik kanunların uygulanmasını kolaylaştıracağını belirten Öztürk, bu çalışmanın tütün bağımlılığı ile mücadelede önemli bir eşik olacağı inancını taşıdıklarını dile getirdi.

- Cep telefonundan ihlal bildirimi yapılacak

WHO Türkiye Temsilcisi Pavel Suru da Türkiye'nin WHO'nun tütün kontrolü için belirlemiş olduğu önlem paketinin tamamını büyük başarıyla uygulayan ilk ülke olduğunu kaydederek, 'Bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin sağlık ve tütün kontrolü başlıklarına en üst düzeyde siyasi taahhüdünün bir göstergesidir. Bu başarı öyküsü WHO Başkanımız tarafından da defalarca dile getirilmiştir.' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, sigara yasaklarının ihlaline dair cep telefonlarından bildirimde bulunma imkanı sağlayan 'Yeşil Dedektör' mobil uygulaması kamuoyuna tanıtıldı. Ortak kullanıma açık alanlarda ve sigara yasaklarının uygulanması gereken yerlerde sigara içildiğini tespit eden vatandaşlar, cep telefonlarına indirecekleri uygulama ile ihlal bildiriminde bulunabilecekler.

Etkinlikte,'Tütünle Mücadele Gençlik Eylem Planı' hakkında da bilgi verildi.
Kaynak: AA