TV Yapım Merkezi'nde DVD Çoğaltma Dönemi Bitiyor

Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi’nde yıllardır uygulanmakta olan DVD kopyalama ve çoğaltma dönemi bitiyor. Özel çoğaltma ünitelerine sahip olan USB diskler, Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi’nde hâli hazırda bulunan DVD disklerin tüketimiyle beraber kullanıma sunulacak.

TV Yapım Merkezi'nde DVD Çoğaltma Dönemi Bitiyor
Konuyla ilgili açıklamada bulunan TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Selçuk Kıray, TV Yapım Merkezi’nde TV programlarının yanı sıra üniversitenin çeşitli etkinliklerine ait çekimlerin de yapıldığını belirtti.

Kıray, “Şimdiye kadar bu video çekimlerinin bir kısmı DVD medya üzerine kopyalanıyordu ve istenilen sayıda çoğaltılarak ilgili kişi ya da birimlere gönderiliyordu” diyerek, DVD disk kopyalama ve çoğaltmanın her ne kadar sayısal bir işlem olsa da mekanik bir düzenek gerektirdiğini, aynı zamanda da DVD disk üzerine bir etiket uygulamasıyla beraber DVD kutusu için bir de kapak tasarımı yapılması gerektiğini söyledi.



“Günümüzde DVD medya kullanmanın getirdiği en büyük sorun ise DVD formatının tam HD video formatını desteklememesidir” ifadelerini de kullanan Yrd. Doç. Dr. Kıray, “TV Yapım Merkezi’nde, özel çalışmalara yönelik tam HD video kopyalanabilmesini sağlayan Blu-ray disk yazıcı ve çoğaltıcılar mevcut. Fakat Blu-ray disk kullanımı DVD diskler kadar yaygın değil ve Blu-ray disk okuyucu cihazlar her ev ya da ofiste bulunmuyor. Kaldı ki, DVD diskleri verdiğimiz kişiler haklı olarak bu görüntüleri kendi bilgisayarlarına kopyalamak veya DVD disk içindeki videoyu çoğaltarak bir başkasıyla paylaşmak istiyorlar. DVD kullanıcılarının bu tür istekleri, herhangi bir video ya da ses dosyasını kopyalamak veya çoğaltmak kadar basit olmuyor, sorunlara yol açıyor” şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİNE UYGUN OLARAK USB DİSK KULLANILMAYA BAŞLANACAK”

Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kıray, özellikle günümüzde üretilen bilgisayar donanımlarında artık disk sürücü mekanizmalara yer verilmemeye başlandığını kaydederek, Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi’nde de artık gelişen teknolojiye uygun olarak USB disk kullanılmaya başlandığını aktardı. Kıray, “USB disklerin, üniversitemize özgün tasarımları yurt dışında yapıldı ve prototipleri üretildi. Kendi özel kutusunda ve USB 3.0 özelliğine sahip olan USB disklere bundan sonra tam HD formatında video dosyası kopyalanabilecek ve isteyen kişiler bu video dosyasını kolaylıkla çoğaltıp paylaşabilecekler. DVD disklerle karşılaştırıldığında USB disklere video dosyası daha kısa bir zamanda kopyalanıp çoğaltılabiliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA