Beyaz Bayrak Projesi Ve Beslenme Dostu Okul Programı Sertifikaları Dağıtıldı

İçel İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İçel Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün imzaladığı protokolle hayata geçirilen Beyaz Bayrak Projesi ve Beslenme Dostu Okul Programı’nda sertifikalar dağıtıldı.

Beyaz Bayrak Projesi Ve Beslenme Dostu Okul Programı Sertifikaları Dağıtıldı
Sertifika dağıtım töreni, İçel Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, İçel Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik ve okul idarecilerinin katılımıyla Suphi Öner Öğretmenevi’nde yapıldı. Törende konuşan Vali Yardımcısı Yıldızer, geçen hafta yaptıkları Obezite ile Mücadele ve Hareketli Yaşam Toplantısı’nda bir takım kararlar aldıklarını belirterek, gerek bağımlılıkla mücadele gerekse obezite ve hareketli yaşam konusunda Milli Eğitim camiasına çok büyük roller düştüğünü söyledi.

Beyaz Bayrak Projesi ve Beslenme Dostu Okul Programının amaçları arasında temizlik ve hijyen planlamalarının okullara örnek olması ve yaşam kalitesinin artırılmasının önemli yer tuttuğunu dile getiren Yıldızer, projeye destek veren Milli Eğitim Müdürlüğüne, okul idarecileri ve öğretmenlere teşekkür etti.

Halk Sağlığı Müdürü Kemik ise Türkiye’nin sağlık alanında kaydettiği büyük ilerlemelere dikkat çekerek, özellikle tedavi edici sağlık hizmetlerinde ülkenin çok iyi bir konuma geldiğini vurguladı. Dünyanın herhangi bir yerinde sağlık alanında çıkan en son teknoloji cihazların kısa süre içerisinde Türkiye’ye geldiğini kaydeden Kemik, sağlık alanında bir ülkenin mevcut durumunu anlamak için anne ölümleri, çocuk ölümleri, aşı yüzdeleri ile doğumda beklenen yaşam süresi gibi başlıklara bakıldığını söyledi.

Tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir noktadan sonra sürdürülmesinde çeşitli zorlukların yaşandığını ifade eden Kemik, “Yunanistan dünyada tedavi edici sağlık hizmetlerinde en çok harcama yapan 10 ülke arasında. Çin ise neredeyse 1 milyarı aşkın nüfusu ile Yunanistan kadar ilaç kullanmıyor. İlginç olan ise her iki ülkede de doğumda beklenen yaşam süreleri hemen hemen aynı” dedi.

Eskiden yılda ortalama 2 kez sağlık hizmeti alan Türk halkının artık yılda ortalama 9 kez doktora gittiğine işaret eden Kemik, “Kalp-damar hastalıklarından sonra toplumda en yaygın ölüm sebepleri arasında kanser geliyor. Son yapılan araştırmalar kanserin en önemli sebepleri arasında güneş ve obeziteyi gösteriyor” diye konuştu.

Yanlış beslenme alışkanlığına dikkat çeken Kemik, “Birincisi yağlı salça, ikincisi tuz ve üçüncüsü ise hamur işlerinden uzak durmamız gerekiyor. Her şeyden önemlisi kendi öğrencilerimizi, çocuklarımızı annelerinin sofrasına oturtmamız gerekiyor. Tabii bunlar çok kısa sürede olacak işler değil ama evde annemizin pişirdiği tarhana çorbası bile dışarıda hazırlanan pek çok gıdadan çok daha sağlıklı” ifadelerini kullandı.

Hem koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarılması hem de çocuklara yeniden bir yaşam standardı tanımlanması açısından eğitimcilere büyük görevler düştüğünü anlatan Kemik, “Çocuklarımıza hem doğru beslenmeyi hem de hareketli yaşamayı anlatmamız gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Beyaz Bayrak Projesi ve Beslenme Dostu Okul Programı kapsamında sertifika almaya hak kazanan okul idarecileri sertifikaları verildi.

Kaynak: İHA