Kuzey Kore'nin 5. Füze Denemesine Hazırlandığı İleri Sürüldü

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Pyongyang yönetiminin 5. balistik füze denemesine hazırlandığını söyledi.

Park, partisinin üst düzey kurmaylarıyla yaptığı toplantıda, Güney Kore ordusuna Kuzey Kore'nin olası provakasyonlarına karşı hazırlıklı olması talimatını verdi.

Park, toplantıda “Kuzey Kore, 5. balistik füze denemesine hazırlanıyor.” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer tesisinde hareketlilik gözlemlendiği ve bunun yeni bir balistik füze denemesi hazırlığı yapıldığı anlamına geldiği şeklinde yorumlar bulunuyor.

Bazı uzmanlar da Kuzey Koreli bilim adamlarının ABD'ye uzun menzilli füze gönderme amaçlarına yaklaştığını ileri sürdü.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze gönderme teknolojisine sahip olmadığını açıkladı.

Bu arada Güney Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Lim Sung-nam da 'Şimdi, Kuzey Kore'de değişiklik yapılmasına ortam hazırlamanın tam zamanı.” dedi.

Güney Kore ve ABD'nin geçen ay bölgede başlattığı ve nisan ayı sonuna kadar sürecek geniş kapsamlı ortak tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer alıyor. Pyongyang, ABD ve Güney Kore’nin ortak tatbikatını ülkesinin işgali için prova olarak algılıyor. Kuzey Kore, ortak tatbikata sert tepki göstererek, Washington ile Seul hükümetlerine karşı nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan, Seul, Washington ve Japon yönetimi yetkililerinin, yarın bir araya gelerek Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadası'nda yaydığı tehdide ortak yanıt vermek, bölgesel ve küresel alanda güvenlik işbirliği sağlamak gibi konuları ele alacakları ileri sürüldü.

Kuzey Kore, sene başında nükleer deneme yapmış ve uzun menzilli roket fırlatmıştı.

Kuzey Kore'nin 15 Nisan’da, ülkenin kurucu lideri Kim İl-sung'un doğumunun 104. yıl dönümünü kutlamak için yapılan füze fırlatma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı, ABD’nin Asya ülkelerindeki askeri üslerine ulaşma kapasitesine sahip olduğu öne sürülen füzenin Japon Denizi'ne düştüğü belirtilmişti.

Pyongyang yönetiminin, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını kısa bir süre önce oy birliğiyle kabul etmişti.

Kaynak: AA