Burundi'de 15 Muhalifin Milletvekilliğine Son

Anayasa Mahkemesi, ekim ayından bu yana meclisteki oturumlara katılmayan 15 muhalifin milletvekilliğini düşürdü.

Burundi Anayasa Mahkemesi, 15 muhalifin milletvekilliğinin düştüğünü bildirdi.

Anayasa Mahkemesi yaptığı yazılı açıklamada, 29 Haziran'da seçilen muhalefetten 15 milletvekilinin oturumlara katılmamaları nedeniyle milletvekilliklerinin iptal edildiğini belirtti.

Meclis Başkanı Pascal Nyabenda, halkın temsil edildiği mecliste kötü bir imaja sebebiyet veren milletvekillerinin, meclisin açıldığı ekim ayından bu yana oturumlara gelmemesinin nedenini öğrenmek amacıyla Anayasa Mahkemesine başvurduklarını kaydetti.

Burundi yasaları, oturumların 4'te 1'ine katılmayan milletvekillerin değiştirilmesini şart koşuyor.

Muhalefet, 29 Ekim'de düzenlenen genel seçimler kapsamında Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'nun meclisteki sandalye dağıtımının seçim yasalarına uymadığını, bağımsız basın ve gözlemcilerin izlemediği bir seçimin inandırıcı olamayacağını ifade ederek, seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de '2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın üçüncü kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı' yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti. Yetkililer, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana yaklaşık 400'den fazla kişinin öldüğünü ve 250 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

Kaynak: AA