Kütahya'da 'Torokoskopik Akciğer Kist Hidatik' Ameliyatı Yapıldı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez bir çocuğa 'tokorokoskopik akciğer kist hidatik' ameliyatı yapıldı.



Hastanenin Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Adıgüzel, yaptığı açıklamada, bölgenin en büyük hastanelerinden olan DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarılı sağlık hizmetleri verildiğine işaret ederek, bu sayede vatandaşların tedavi için farklı şehirlere gitmek zorunda kalmayacaklarını söyledi.

Daha önce Kütahya'da hiç yapılmamış ameliyatın ilk kez gerçekleştirdiklerini anlatan Adıgüzel, şunları kaydetti:

'Çocuk hastamıza yapılan tetkiklerinde hastanın sol akciğer alt lobunda kist hidatik olduğunu tespit ettik. Bu hastalık özellikle köpek ile temas sonrası gelişebilmektedir. Sıklıkla karaciğer, akciğer ve beyinde hastalık oluşturur. Akciğer kist hidatikleri tedavi edilmediği takdirde ani solunum sıkıntısı, anaflaktik şok, hatta ölüme bile neden olabilir. Klasik yaklaşımda hastanın sol göğüs kafesi tamamen açılıp kist çıkarılmaktadır. Bizim uyguladığımız yöntem de ise göğüs kafesine açılan 3 adet yarımşar santimetrelik kesiden bu ameliyat gerçekleştirildi. Bu tekniğin en büyük avantajı ameliyat sonrası ağrının açık tekniğe oranla çok daha az olmasıdır. Bunun yanı sıra iyileşme süresini ve hastanede kalış süresini kısaltmaktadır. Şehrimizde ilk defa bir çocuğa endoskopik yöntemle akciğer ameliyatı yapılmıştır.'

Adıgüzel, hastane olarak Kütahya'da ilkleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA