Faust Seyirci Bulduğu Sürece Oynayacak'

İDOB Müdürü Tavityan: 'Zannedildiği gibi opera ve bale Türkiye'de seyredilmeyen, boş geçen bir sanat etkinliği değil' '29 Martta bir Faust temsilimiz var. Mayıs sonuna, birkaç temsil daha eklemeyi düşünüyoruz'

HİLAL UŞTUK - İstanbul Devlet Opera ve Bale (İDOB) Müdürü Kevork Tavityan, 'Zannedildiği gibi opera ve bale Türkiye'de seyredilmeyen, boş geçen bir sanat etkinliği değil' dedi.

İstanbul Devlet Opera ve Bale Müdürü Kevork Tavityan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ve mayıs aylarında yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Tavityan sanatseverlerin etkinliklere yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, 'Gösterilen ilgi çok yoğun. Neredeyse her oyun kapalı gişe oynuyor. İnternette bilet satışı yapan bir sitemiz var. Biletlerin bittiği oyunlarımız kırmızı gösterilir. Sayfa çoğu zaman kıpkırmızı gösteriyor ve bu bizim için çok büyük bir gurur ama şunu da eklemeden geçemem. 500-550 kişilik bir salonumuz var. Zannedildiği gibi opera ve bale Türkiye'de seyredilmeyen, boş geçen bir sanat etkinliği değil' diye konuştu.

Daha büyük salonlarda sahne almayı istediklerine vurgu yapan Tavityan, 'Kendimizi sınamayı, test etmeyi de isterdik, bin kişilik salonlarda aynı performansı gösterebilecek miyiz diye. 3 aşağı 5 yukarı AKM açıkken bu sınamayı yapmıştık. Orası yaklaşık bin 300 kişilik bir salondu. Hemen hemen bütün oyunlarda, kapalı gişe olmasa bile salonu her akşam dolduruyorduk.' ifadelerini kullandı.

Kevork Tavityan, yakında açılması planlanan Emek sinemasına da işaret ederek, şu an için kesin bir şey olmasa da görüşmeler yaptıklarını ve Beyoğlu'nda bir sahnede konser, bale ya da oyun sahnelemek istediklerini kaydetti.

Kadıköy'de Süreyya Operası'ndaki etkinliklere, Avrupa yakasında yaşayanların gelmesinin zorluğuna değinen Tavityan, şöyle konuştu:

'Seyirci için zor. Çünkü bir temsil 23.00 gibi bitiyor olsa, ondan sonra karşı tarafa Avrupa yakasına dönmek çok büyük sorun. Arabası olmayanlar olabilir, o itibarla zor. Emek sineması olursa çok iyi olur. Avrupa yakasında büyük bir salon harika olur ama büyük salonlar yapıldığında, opera için gereken şartlara çok fazla sahip olmuyorlar. Genellikle sahne yapıyorlar ama arkasında, sağında, solunda neler olmalı. Dekorların girip çıkabileceği alanları düşünmüyorlar mesela. Evet görünen şey çok şık ama fonksiyonel değil. Seyirci olarak bakıyorsunuz güzel bir sahne görüyorsunuz ama biz onun sağ, sol ve arka tarafında büyük boşluklar olmasını isteriz ki dekorları koyabilelim. Aniden dekor değişiklikleri yapabilelim.'

Tavityan, bazı etkinliklerde, sahne üzerinde 70-80 kişinin görev yaptığını ifade ederek, 'Faust'ta Kadıköy Süreyya operasının hemen hemen bütün korosunu kullandık ki bu da yaklaşık 85- 90 kişilik bir ekipti. O küçücük sahneye yerleştirmeyi başardık. 5-6 tane de solist var eserde. Orkestrayı da mümkün olduğunca geniş tutmaya çalışarak yaptık ama her yerde bu olmuyor. O dekorların hızla değişebilmesi, dönüşebilmesi gerekiyor. Başka sahnelerin en büyük handikapları bunlar' dedi.

Faust operasının seyirci bulduğu sürece oynayacağını dile getiren Tavityan, '29 Martta bir temsilimiz var. Mayıs sonuna, birkaç temsil daha eklemeyi düşünüyoruz' diye konuştu.

Kevork Tavityan Nisan ayında Modern Dans Topluluğu'nun (MDT) 'Şehir Orman' ve 'Ezelbahar' isimli oyunları sahneleyeceğini aktararak, 'Onun dışında 'Le Corsaire' balemiz var. O da çok beğenildi. Müthiş bir klasik bale. Klasik bale seven, ona hasret olanlar için son derece etkileyici bir yapım oldu. Daha sonra 'La Traviata' var. Bir de bahar konserimiz olacak 22- 23 Nisan'da. O da çok renkli, eğlenceli ve güzel bir program olacak' ifadelerini kullandı.

Dünya dans günü olarak kutlanan 29 Nisan'daki etkinliklere de değinen Tavityan, Bach müzikleri üzerine 7 genç koreografın eserlerinin sahnelenmesini planladıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA