Seul Ve Tokyo'dan, Pyongyang'a Füze Uyarısı

Güney Kore ve Japonya, bu ay içinde yörüngeye uydu fırlatmak için füze denemesi yapacağını açıklayan Kuzey Kore'yi sert bir dille eleştirdi.

Güney Kore, Kuzey Kore'yi, yörüngeye uydu fırlatmak bahanesiyle yeni bir uzun menzilli füze denemesi yapması halinde 'ağır bedel ödeyeceği' konusunda uyardı.

Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, Kuzey Kore'nin 8-25 Şubat tarihleri arasında yörüngeye uydu gönderme niyetinden, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütünü haberdar ettiği bildirildi.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Cho Tae-yong, geçen ay hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla uluslararası toplumun tepkisini çeken Kuzey Kore'nin bu açıklamasının, dünyaya 'meydan okumak' olduğunu söyledi.

Cho açıklamasında, Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi kullanarak yaptığı her denemenin, BM kararlarının ihlali olduğunu vurguladı.

Savunma Bakanı Han Min-koo'nun sözlerine yer veren Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap'ta da, Kuzey Kore'nin ülkenin ABD ile 'yeteneklerini güçlendirmesine' tehdit arz ettiği belirtildi.

Han, 'BM'nin cezai yaptırımları tartıştığı bir zamanda', uydu fırlatmak için uzun menzilli füze denemesi yapacağını açıklayan Kuzey Kore'yi tansiyonu yükseltmekle suçladı.

Diğer yandan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'yi kınayarak, yeryüzü gözlem uydusu gönderme planından vazgeçmeye çağırdı.

Kuzey Kore'nin füze denemesi yaparak BM Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe saydığını söyleyen Abe'nin sözlerine yer veren Japonya'nın resmi ajansı Kyodo'da yer alan haberde, bunun, Japonya'nın güvenliğine yönelik provokatif bir eylem olduğuna dikkat çekildi.

Savunma Bakanı Gen Nakatani de ülkenin Savunma Güçleri'ne tetikte olmaları ve titiz gözetim yapmaları emri verdi.

Ay başında hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia eden Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi hazırlığında olabileceği bildirilmişti. Associated Press ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkili, uydu görüntülerinde Kuzey Kore'deki bir balistik füze deneme sahasında hareketlilik tespit edildiğini, dolayısıyla bu ülkenin yeni bir füze denemesi hazırlığında olabileceğini söylemişti.

Kuzey Kore'nin 6 Ocak'ta hidrojen bombası denediğini iddia etmesinin ardından, Güney Kore sınırda Pyongyang karşıtı propaganda yayınına başlamıştı. Kuzey Kore de Güney Kore'ye, karşıt propaganda broşürleri taşıyan balonlar göndererek karşılık vermişti.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.

Kaynak: AA