'Düşüş Sürerse Rusya Belini Doğrultamaz'

Rusya’nın petrol fiyatlarının düşmesinden büyük zarar göreceğini ifade eden Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, “Rusya, petrol ve türevlerine bağımlı. Bu nedenle petrol fiyatları düştüğü sürece Rus ekonomisi belini doğrultamaz” dedi.

'Düşüş Sürerse Rusya Belini Doğrultamaz'
Suriye’deki savaşa dahil olan Rusya, her geçen gün bölgedeki gerginliği tırmandırmaya devam ediyor. Rusya’nın bu gerginliği ‘petrol fiyatlarını yükseltmek’ amacıyla tırmandırdığı iddiası da sık sık gündeme geliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Rus ekonomisinin ’aşırı sıcak para hastalığı’ olarak da bilinen ’Hollanda hastalığı’na yakalandığını ifade ederek, “Rus ekonomisi şuanda petrol ve petrol türevlerine bağlı durumda ve bu durum ekonomide inanılmaz kırılganlıklar ortaya çıkarıyor” dedi.

Rusya’nın istikrarsızlığı sürdürme isteğinin ortada olduğunu kaydeden Karaca, “Rusya petrol fiyatı düştüğü müddetçe ekonomik anlamda belini doğrultamayacaktır. Bu açık ve net… Rusya 30 Eylül’den bu yana Suriye’de ve harekat düzenliyor. Bu harekâtlara bakıldığında amacı IŞİD ile savaşmak olan Rusya, Esad ve PYD dışındaki tüm güçleri vuruyor. Bu noktada Rusya’nın niyetini de anlamak zor” ifadelerini kullandı.

RUSYA VE İRAN’I BİRBİRİNDEN AYIRAN NOKTA

Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşük olmasının hem Rusya hem de İran ekonomileri açısından sıkıntı oluşturduğunu belirten Karaca, “Burada Rusya ile İran’ı birbirinden ayırmak gerekir. Çünkü İran uluslararası yaptırımlardan yeni çıkmış bir ülke ve kendisini yeniden bölgeye, uluslararası sisteme kabul ettirme girişimleri içerisinde. Dolayısıyla daha fazla işbirliği yapma şansı var. Ama Rusya öyle değil. Orada çok sert bir Putin iktidarı var ve bu iktidar yalnızca iç politik anlamda değil, dış politikada da sertlik gösteriyor’’ diye konuştu.



“İRAN’LA SUUDİ ARABİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİ OLDUKÇA KIRILGAN DURUMDA”

“ABD ve müttefikleri ki burada en önemlileri Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt…Bu ülkeler en temel petrol üreticisi konumundalar” diyen Karaca, özellikle İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkinin çok kırılgan olduğu belirtti.

Ragıp Kutay Karaca , “Dolayısıyla Suudi Arabistan’ın önderliğinde petrol fiyatları bugün bu kadar düşük seviyede tutulabiliyor” dedi.

Kaynak: İHA