Muş'ta Tavukçuluk Faaliyetleri

Muş'taki bir girişimci kurduğu çiftlikteki 21 bin tavuktan, günde ortalama 19 bin organik yumurta elde ediyor Çiftliğin sahibi Dizdaroğlu: 'İl genelinde tavuk sayısı yaklaşık 80 bin civarındadır. Bu nedenle yumurta ihtiyacı Konya, Adana, Elazığ ve Diyarbakır'dan karşılanıyor. Muş'ta tavukçuluk sektörü istenilen düzeyde değil.'

Muş'ta kurduğu çiftlikte tavuk yetiştiren üretici, günde 19 bin organik yumurta elde ediyor.

Çiftlik sahibi Haluk Dizdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, beslediği 21 bin tavuktan, günde ortalama 19 bin yumurta elde ettiğini söyledi.

Paketleme ünitesi, soğuk hava deposu ve ekim alanlarından oluşan çiftlikte modern bağımsız yarı açık kümeslerin de bulunduğunu ifade eden Dizdaroğlu, şöyle konuştu:

'Muş'ta günlük yaklaşık 200 bin yumurta tüketiliyor. Ancak ilde tavukçuluk sektörü büyük ölçüde geri kalmış. İl genelinde tavuk sayısı yaklaşık 80 bin civarındadır. Bu nedenle yumurta ihtiyacı Konya, Adana, Elazığ ve Diyarbakır'dan karşılanıyor. Muş hayvancılık bölgesi olmasına rağmen tavukçuluk sektöründe istenilen düzeyde değil.'

Muş'un yumurta ihtiyacı karşılanabilmesi için yeni tesislerin kurulması gerektiğini bildiren Dizdaroğlu, devletin kanatlı hayvanlara ve bu kapsamda tesis kurulmasına destek vermediğini belirtti.

Dizdaroğlu, 'Bu nedenle çiftçi yumurta ihtiyacını karşılayamıyor. Burada hayvancılık sektörü ileri düzeyde. Ancak kanatlı hayvanlara fazla yatırım yapılmıyor. Ayrıca yumurtaya gelen zam ise borsaya bağlı. Çünkü yumurtanın da borsası var. Doların yükselmesi yem fiyatlarında artışa neden olurken, yumurtada da artış yaşanıyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA