ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri James Açıklaması

'F35 programının maliyetini düşürmek göründüğü kadar kolay değil'' 'Elde edilecek savaş teknolojisi ile karşılaştırıldığında maliyetler oldukça uygun'.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah James F-35 programı gibi büyük askeri projelerin maliyetlerini düşürmenin ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın Twitter üzerinden yazdığı kadar kolay olmayabilir dedi.

James, Washington merkezli Atlantik Konseyinde ABD Hava Kuvvetlerinin Avrupa’daki faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Trump’ın geçiş ekibinin Pentagon tarafından “Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların satın alma süreçlerinin karmaşıklığı” konusunda bilgilendirildiğini hatırlatan James “Bu tür maliyetleri düşürmek göründüğü kadar kolay değil.” dedi.

F-35 programının ABD’nin savunma teknolojisi açısından önemine değinen James 'Elde edilecek savaş teknolojisi ile karşılaştırıldığında maliyetler oldukça uygun.' diye konuştu.

James, ayrıca Trump’ın geçiş ekibinden bazıları için F-35 programınına dair toplantılara katılmak için gerekli güvenlik taramasının devam ettiğini söyledi.

Trump, geçen hafta Twitter hesabı üzerinden Lockheed Martin savunma şirketinin konsorsiyum liderliğini yaptığı F-35 savaş uçağı programının maliyetlerinin kontrolden çıktığını ve görevi mevcut başkan Barack Obama’dan devralacağı 20 ocak tarihinden sonra yapılan askeri alımlarda milyarlarca dolar tasarruf edilebilir ve edilecek ifadelerini kullanmıştı.

- F-35 Programına Türkiye de dahil

ABD’nin hava savaşları konusunda çığır açacağı düşünülen F-35 Programında toplamda 12 ülke yer alıyor.

Hayalet uçak, kabiliyeti, gelişmiş havacılık elektroniği, üstün performanslı motoru, ve ağ merkezli muharebe mimarisi gibi özellikleriyle beşinci nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35'lerin geliştirilmesine ve üretimine katkıda bulunan 12 ülkeyi ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, İtalya, Danimarka, Hollanda, Japonya, Norveç, İsrail ve Türkiye oluşturuyor.

Türkiye'nin ilk siparişinde talep ettiği 14 F-35 savaş uçağının bir kısmının teslimatına 2018 yılında başlanması bekleniyor.

Kaynak: AA