Nepal, Depremin İzlerinin Silinmesini Bekliyor

Nepal, geçen yıl ülkede meydana gelen ve 8 bini aşkın insanın ölümüne neden olan 7,8 büyüklüğündeki depremin binlerce yıllık kültür mirasında bıraktığı izlerin silinmesi için uluslararası toplumun desteğini bekliyor UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesindeki Katmandu Vadisi'ndeki eski şehir içindeki 3 ayrı sarayın da aralarında bulunduğu yapılarda sınırlı oranda restorasyon çalışmaları başlatan Nepal hükümetinin aradan geçen 1,5 yıla rağmen restorasyonu tamamlayamaması, başta UNESCO olmak üzere uluslararası desteği zorunlu kılıyor.

HASAN ÖYMEZ - Nepal, yaklaşık 1,5 yıl önce meydana gelen ve 8 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremin özellikle binlerce yıllık kültür mirasında bıraktığı izlerin silinmesi için uluslararası toplumun desteğini bekliyor.

Başkent Katmandu halkı, 25 Nisan 2015’te meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından hasarlı binalarda yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor, hafif ve orta derecede zarar gören iş yerlerini kullanıyor.

Ülkede 8 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 19 binden fazla kişinin de yaralandığı depremde hasar gören binlerce yıllık kültür mirası, restorasyon için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor.

Nepal hükümeti, aradan geçen yaklaşık 1,5 yıla rağmen, Hinduizm ve Budizm tarihinin en önemli tapınaklarının da aralarında bulunduğu kültürel varlıkların restorasyonunu tamamlayamadı. Binlerce yıllık geçmişe uzanan önemli yapılar, palyatif tedbirlerle ayakta tutulmaya çalışılıyor.

- UNESCO desteğinin artırılması gerekiyor

UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alan Katmandu Vadisi’ndeki eski şehir içinde yer alan 3 ayrı sarayın da aralarında bulunduğu yapılarda sınırlı oranda restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon çalışmalarında kadın işçiler de görev alıyor.

Nepal’in eski krallıklarına ev sahipliği yapan ve içinde Hinduizm inancına göre dünyadaki en eski tapınakların yer aldığı kültürel varlıkların onarımı için UNESCO desteğinin artırılması gerekiyor.

Katmandu’da ikinci bir deprem meydana gelmesi durumunda tapınak ve sarayların yanı sıra Nepal halkının içinde yaşamaya devam ettiği binlerce hafif ve orta derecede hasarlı binanın yerle bir olma riski de bulunuyor.

Çevre ülkelerdeki Hinduizm ve Budizm inançlarına mensup kişilerin yanı sıra Batılı turistlerin de ziyaret ettiği Katmandu’da bayındırlık hizmetlerinin yetersizliği de günlük hayatı zorlaştırıyor. 5 milyondan fazla insanın yaşadığı Katmandu’da trafik ve çevre kirliliği en büyük sorunlar arasında yer alıyor.​
Kaynak: AA