MIPCOM 2016 Fuarı

Dünyanın en büyük televizyon ve dizi fuarı olma özelliğini taşıyan MIPCOM, Fransa'nın Cannes kentinde açıldı Geçtiğimiz yıl onur konuğu olan Türkiye bu yıl unvanı İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar'ın katılımıyla düzenlenen açılış konferansıyla Japonya'ya devretti İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar:'Televizyonun gücü ülkelerin tarihinde önemli izler bırakabiliyor. Bundan üç ay önce Fetullahçı Terör Örgütü tarafından düzenlenen darbe uluslararası açıdan son derece stratejik öneme sahip ülkemiz üzerinde tüm dünyayı karıştırma çabasıydı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın bir televizyon programı aracılığıyla halkımıza yaptığı çağrı neticesinde milletimiz sokaklara çıkarak demokrasisine sahip çıktı' 'Türkiye, ABD'den sonra dünyada en fazla ihraç eden ülke konumunda. Ülkemizde her hafta 50 dizi film çekiliyor. Söz konusu dizilerimiz Balkanlardan Uzak Doğu'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya ve Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı. Tam 102 ülkede Türk televizyon sektörünün sesi yankılanıyor'

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen Uluslararası İletişim Programları Pazarı (MIPCOM) Fuarı bu yıl 32. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Katılımcı sayısı ve pazar hacmiyle dünyanın en büyük televizyon ve dizi fuarı olma özelliğini taşıyan MIPCOM, onur konuğu Japonya'nın 'Spirit of Imagination' (Hayal Gücünün Ruhu) teması ile Cannes Film Festivali'nin de düzenlendiği Palais des Congres'de kapılarını açtı.

Toplamda 5 bine yakın müşteri, 2 bine yakın stant alanının bulunduğu fuar, geçtiğimiz yıl onur konuğu olan Türkiye'nin bu unvanı Japonya'ya devrettiği basın konferansı ile başladı. Japon ve Türk heyetlerinin ortak düzenlediği toplantıda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Japon İçişleri ve İletişim Bakanlığı Uluslararası Projeler Bakan Yardımcısı Shigeki Suzuki ve Onur Konuğu Ana Yapımcısı Yoshiaki Yamada konuşmacılar arasında yer aldı.

Geçen sene MIPCOM'da ilk kez onur konuğu seçilme gururunu yaşayan Türkiye'nin bu yıl unvanı 'kadim dostu' Japonya'ya devretmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çağlar, iki ülkenin 126 yıl önce Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan dostane ilişkilerine vurguda bulundu.

Televizyon endüstrisinin kalbinde yer alan bir etkinlikte bulunduklarının altını çizen Çağlar, 'Televizyon hem ekonomik bir güç hem de sosyal bir güç, ticari hacmi 100 milyar dolara yaklaşan bir platform. İnsanların algısını birebir etkileyen pek çok sektörü de tek başına harekete geçiren bir mecra' yorumunda bulundu.

Televizyonun toplumlar üzerindeki etkisiyle ilgili Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da düzenlediği darbe girişimine değinen Çağlar, 'Televizyonun gücü ülkelerin tarihinde önemli izler bırakabiliyor. Bundan üç ay önce Fetullahçı Terör Örgütü tarafından düzenlenen darbe uluslararası açıdan son derece stratejik öneme sahip ülkemiz üzerinde tüm dünyayı karıştırma çabasıydı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın bir televizyon programı aracılığıyla halkımıza yaptığı çağrı neticesinde milletimiz sokaklara çıkarak demokrasisine sahip çıktı' dedi.

Türk halkının demokrasisine sahip çıkmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir haber kanalı üzerinden canlı yayınla bağlanmasının büyük etkisi olduğunu hatırlatan Çağlar, 'O dramatik gecede milletimizle beraber cumhurbaşkanımızın direniş çağrısını halka duyuran medya sektörüydü. İşte medya böyle bir güç' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de televizyonun gücünün bir diğer etkisinin dizi sektörünün büyüklüğüyle ilgili olduğuna dikkati çeken Çağlar, 'Türkiye, ABD'den sonra dünyada en fazla dizil film ihraç eden ülke konumunda. Ülkemizde her hafta 50 dizi film çekiliyor. Söz konusu dizilerimiz Balkanlardan Uzak Doğu'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya ve Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı.Tam 102 ülkede Türk televizyon sektörünün sesi yankılanıyor' şeklinde konuştu.

Türk dizi ihracatının 2004 yılında yalnızca 10 bin dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Çağlar, günümüzde Türk dizilerinin pazar payının 350 milyon dolara çıktığına ve Türkiye'nin uluslararası mecrada ilgiyle takip edilen aktörler yetiştirdiğine vurgu yaptı.

- Rakamlarla MIPCOM

Bu yıl 32. kez düzenlenen MIPCOM'a 108 ülkeden, üçte biri dijital medya olmak üzere 5 bine yakın alıcı ve 2 bine yakın satıcı katılıyor. Japonya'nın 8K çözünürlüğünde yayını ilk kez tanıtacağı fuar boyunca 5 yeni dizinin tanıtımı 10 programın ise uluslararası pazara ilk kez sunulması bekleniyor.

MIPCOM'a geçen sene 411 firmayla katılan Türkiye bu yıl da fuarda en çok varlık gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ikili program alışveriş etkinliği 'Carriage Deal Forum' TRT World sponsorluğunda gerçekleşecek.
Kaynak: AA