Alparslan Açıklaması 'Gıdaya Ulaşım İnsan Hakkıdır'

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, iklim değişikliğinden en çok etkilenenlerin, en az sebep olanlar olduğunu söyledi.

Alparslan Açıklaması 'Gıdaya Ulaşım İnsan Hakkıdır'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile Seyhan İlçe Belediyesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1979 yılından bu yana 16 Ekim tarihinde düzenlenen Dünya Gıda Günü kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, katılımcılar adına yaptığı açıklamada, Dünya Gıda Günü’nün bu yılki temasının, ’İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli’ olduğunu belirterek, bu tema kapsamında düzenlenecek etkinliklerin iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi ile yaşanan gıda yetersizliğine dikkat çekilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Gıda insan hayatının vazgeçilmezi

Kuraklığın dünyayı olumsuz etkilediğini söyleyen Alparslan, “Dünyada 7,5 milyar insan yaşıyor. Orman tahribatı küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 10-11’ine sebep oluyor. Tarım arazilerinin yüzde 33’ü orta ve üst düzeyde toprak bozulumuna uğramış durumda. İklim değişikliği ve küresel krizlerin önümüzdeki dönemde kırsal kesimi daha da yoksullaştırmasından kaygı duyuyoruz. İklim değişikliğinden en çok etkilenenler, en az sebep olanlardır. Gıda insan hayatının vazgeçilmezi. Fakat hava olaylarının neden olduğu kuraklık dünyayı her koşulda olumsuz etkiliyor” dedi.

FAO tarafından 2016 yılının ’Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edildiğini de ifade eden Alparslan, şöyle devam etti; "Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan bakliyat, çevresel tehlikeler önlenirken gıda güvencesi olarak öne çıkmaktadır. Tüketicinin gıdaya erişimi giderek zorlaşırken, sektördeki özelleştirme girişimleri ve ilgili meslek örgütlerinin fikirleri alınmadan yapılan hukuki düzenlemeler, yaşanan sıkıntıları daha da arttırmaktadır. Dünyadaki açlık ve yetersiz beslenmenin nedeni üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanmamasıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de belirtildiği gibi, insanların temel gereksinimi olan gıdanın eşit ve adil dağıtılmadığı bir dünya güvenli değildir. Açlığın ve yetersiz beslenmenin gündem de olmadığı bir dünya ve Türkiye için, başta politika oluşturucular ve yöneticiler olmak üzere, hep birlikte çaba sarf etmek görev olarak görülmelidir.”
Kaynak: İHA