Asansör Sempozyumu 2016

MMO Başkanı Çakar: 'MMO'nun yaptığı kontrollerde, 2012 yılında asansörlerin yüzde 79’u, 2013 yılında yüzde 63,30’u, 2014 yılında yüzde 52’si, 2015 yılında yüzde 41’i, 2016 yılının ilk sekiz ayı itibarıyla da yüzde 36’sının kullanımı sakıncalı bulunmuştur'.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makina Mühendisleri Odasının (MMO) birlikte düzenlediği 'Yapı ve Asansör' ana temalı Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde başladı.

MMO'dan yapılan açıklamaya göre, sempozyumun açılış konuşmasını yapan MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, sektördeki yetkili firma sayısının yaklaşık 2 bin, istihdam edilen makine mühendisi sayısının ise yaklaşık bin olduğunu bildirdi.

Asansör periyodik kontrollerinin bütün ülkeyi kapsamaması, mühendis istihdamındaki yetersizlik, meslek odalarının görev ve yetkileri, AB süreç ve standartlarının uyumlaştırılması, piyasa gözetim ve denetimi gibi konulardaki sorunların sürdüğünü belirten Çakar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE, meslek odaları, üretici firmalar, mühendisler, akademisyenler ve diğer kuruluşların sağlayacağı aktif desteğin, bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

MMO'nun yaptığı kontrollerde, 2012 yılında asansörlerin yüzde 79’unun, 2013 yılında yüzde 63,30’unun, 2014 yılında yüzde 52’sinin, 2015 yılında yüzde 41’inin, 2016 yılının sekiz ayı itibarıyla da yüzde 36’sının kullanımının sakıncalı bulunduğunu aktaran Çakar, 'Son 19 yılda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından altı adet asansör yönetmeliği yayımlanmıştır. 1995 tarihli yönetmelikte asansör imalat, montaj ve bakım firmalarının mühendis istihdam etmeleri ve bu mühendislerin odalarından büro tescil belgesi alması zorunlu tutulmuşken, yürürlükteki yönetmeliklerde bu konular boşlukta bırakılmıştır.' değerlendirmesinde bulundu.

Çakar, Asansör Teknik Komitesi’nin çalışmalarının işlevsel kılınması gerektiğini vurgulayarak, 'Bazı çevreler olaya ticari boyutta yaklaşmakta, asansör firmalarında mühendis çalıştırılmasına ve odaların mesleki denetim süreçlerinde yer almasına karşı çıkmaktadırlar. Bilim, mühendislik ve kamu denetimini dışlayan böylesi bir düzenleme, asansörlerde denetim eksikliğinden kaynaklı can ve mal kayıpları ile standart dışı uygulamaları daha da artıracağı gibi ulusal asansör sanayimizi de baltalayarak, sektörde hizmet veren yüzlerce mühendisin işten çıkarılmasına sebep olmaktadır.' ifadelerini kullandı.

Üç gün sürecek olan sempozyumda 36 bildirinin sunulacağı 9 oturum, bir panel ve iki seminerin yanı sıra asansör ve yürüyen merdiven ve bantlar üzerine çocuk eğitimi konulu kursların düzenleneceği bildirildi.

Sempozyumda, yapıya uygun asansörlerin kullanılması, güvenli üretim yapma koşullarının tanımlanması, ürün standartlarının ürün kalitesine etkisinin belirlenmesi, haksız rekabet koşullarının önüne geçilmesi, kamu güvenliği açısından piyasa gözetimi ve denetiminin gerçekleştirilmesi, yıllık kontrol çalışmalarının sağlıklı ve yaygın şekilde yürütülmesi, işletme ve bakım süreçlerinin yeniden düzenlenmesi ve kullanıcılara güvenli asansörlerin sunulması konularının gündeme getirileceği belirtildi.

Kaynak: AA