-CHP'li Hamzaçebi'den Doğum Borçlanmasını Genişleten Teklif

TBMM Başkanvekili, CHP'li Hamzaçebi, doğum yaptıkları sırada sigortalı olan annelere tanınan doğum borçlanması hakkının, sigortalı olmadıkları dönemde doğum yapan anneleri de kapsaması için kanun teklifi verdi

TBMM Başkanvekili, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, sadece doğum yaptıkları sırada sigortalı olan annelere tanınan doğum borçlanması hakkının, sigortalı olmadıkları dönemde doğum yapan anneleri de kapsaması için kanun teklifi verdi.

Hamzaçebi'nin TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapıyor.

Teklif, bir işte sigortalı çalışırken doğum yapan annelere tanınan borçlanma hakkını; doğum yaptıkları sırada sigortalı olmayan anneleri de kapsayacak şekilde genişletiyor.

Teklifin gerekçesinde, analık borçlanmasının, sadece kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili maddelerine göre sigortalılıkları devam ederken doğum yapan annelerle sınırlandırıldığı anımsatıldı.

Kanunda, sigortalı olmadıkları dönemde doğum yapan annelerin doğum borçlanması yapma haklarının bulunmadığına işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri, sigortalı olmaksızın ilgili kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı gibi durumlar borçlanma kapsamına alınmıştır. Benzer ve hatta kutsal sayılan annelik borçlanmasının, sayılan bu durumların aksine sadece sigortalılık süresindeki yasal ücretsiz izinlerle sınırlandırılması eşitsizliğe ve kadınlarımıza karşı haksızlığa yol açmaktadır. Doğum yapan ve ihtiyacı olan bütün annelerin çalışan, çalışmayan ayrımı yapılmaksızın borçlanma hakkından yararlanması gerekir."

Hamzaçebi, ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle aynı konuda soru önergesi verdi.

Akif Hamzaçebi, "Türkiye’de doğum yaptığı sırada sigortalı olmayıp daha sonra sigortalı bir işe giren, hak tanındığı takdirde doğum borçlanması hakkından yararlanabilecek durumda olan kaç kişi vardır? Bu kişilere doğum borçlanması hakkının tanınmamasının nedeni nedir?" diye sordu.
Kaynak: AA