İngiliz İşçi Partisi Liderinden Ülkesine Göçmen Eleştirisi

İngiltere'de İşçi Partisi Lideri Corbyn, Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'teki, İngiltere'ye geçmek isteyen göçmenlere izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'deki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'teki göçmenlerin İngiltere'ye geçmesinde hiçbir sakınca olmadığını söyledi.

Corbyn, Calais'deki göçmen kampını ziyaret etti ve yaşam şartları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Sky News televizyonuna konuşan Corbyn, yaşanan mülteci krizinde Avrupa'nın üzerine düşeni yapmadığını, İngiltere'nin de bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi.

Corbyn, Calais'teki mültecilerin eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi olmadığını, üstelik soğuk havalarda çok kötü şartlarda yaşadıklarının altını çizdi.

Şartların insanlık onuruna yakışmadığına vurgu yapan Corbyn, insanları bu şatlarda yaşamaya mecbur bırakmaktansa İngiltere tarafına geçmek isteyenlere izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

- 'İngiltere bu kadar mülteciyle başa çıkabilir'

Corbyn, bölgede yaklaşık 3 bin kadar mülteci olduğuna dikkati çekerek, sayının fazla olmadığını, İngiltere'nin bu kadar mülteciyle başa çıkabileceğine işaret etti.

Polis kaynaklarından alınan bilgiye göre, Calais'te 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen sığınmacılara destek eylemi sırasında yaklaşık 70 Afgan, kalabalık dağıldığı esnada limandan İngiltere'ye hareket etmek üzere olan gemiye bindi.

Calais Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada 500 kadar göçmenin polisin oluşturduğu güvenlik koridorunu zorlayarak limana ulaşmaya çalıştığı ve 150 kişinin limana geçtiği belirtilmişti.

Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart ise Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada sığınmacılara destek eylemi sonrası şehirde şiddet olaylarının yaşandığını ve bazı tarihi anıtlara zarar verildiğini ifade etmişti.

Calais, İngiltere’ye gitmeye çalışan göçmenler için en önemli geçiş noktası olma özelliği taşıyor.

Ülkenin en büyük sığınmacı kampının bulunduğu Calais'teki koşullar, sık sık sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açıyor. Calais kentinde çoğu Afrika ülkeleri, Afganistan ve Suriye'den gelen yaklaşık 4 bin sığınmacı yaşıyor.

Sığınmacıların bir kısmı kaçak yollardan İngiltere'ye geçmeye çalışırken, bir kısmı da iltica başvurusunda bulunuyor. Calais'te temmuz 2015'ten bu yana İngiltere'ye geçmeye çalışırken çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden sığınmacıların sayısının ise 20'yi geçtiği belirtiliyor.
Kaynak: AA