'Öğrencilere Karnelerinde Zayıf Olduğu İçin Asla Ceza Verilmemeli'

UÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akça:'Ceza, iletişimin en ilkel yoludur. Telefonunu, tabletini, bilgisayarını, elinden sevdiği bir şeyi almak çocuğu öfkelendirir'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Akça, yarıyıl tatilinde karnesinde zayıf olan öğrencilere asla ceza verilmemesi gerektiğini belirterek, 'Ceza, iletişimin en ilkel yoludur. Telefonunu, tabletini, bilgisayarını, elinden sevdiği bir şeyi almak çocuğu öfkelendirir' ifadesini kullandı.

Akça, yaptığı açıklamada, 15 gün sürecek yarıyıl tatiliyle ilgili velilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Velilerin çocuklarına tatillerini nasıl geçirmek istediklerini sormaları gerektiğini aktaran Figen Akça, şunları kaydetti:

'Zorluk çektiği ya da notunun zayıf olduğu dersler için öğrencinin neler yapabileceği konuları üzerinde durulmalı. Özellikle ortaokul çağı kritik bir dönem, ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu dönemdeki öğrencilere karnelerinde zayıf olduğu için asla ceza verilmemeli. Ceza, iletişimin en ilkel yoludur. Telefonunu, tabletini, bilgisayarını, elinden sevdiği bir şeyi almak çocuğu öfkelendirir. Bir yandan da internet ve oyunlar, çocuğun gününün sadece yüzde 10'unu almalı.'

Doç. Dr. Akça, hareketli ve keşfetmeye açık olması gereken çağlarda sessiz, sakin duran çocukların üzerinde durulmasının önemine dikkati çekerek, 'Tatilde aynı yaş gruplarıyla bir arada olması, sınıf arkadaşlarıyla ve anlaştığı dostlarıyla zaman geçirmesi çocukları çok güçlendiriyor. Çocuklarınızı sık sık övmelisiniz. Çocukların benlik saygılarını yükseltmeleri gerekiyor. Ayrıca çocuklara sahte güvenler de verilmemeli. Bu davranış çocuğun inatlaşmasına neden olabilir' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA