Yönetmen Hüseyin Aydemir Açıklaması 'Sinema, Şehri Yansıtan Bir Ayna'

"Şehir Dersleri"nde "Şehir ve Sinema" konusunda ders veren Yönetmen Hüseyin Aydemir, "Sinema, şehirde geçen bir kavram değil şehri doğru yansıtan bir ayna, şehre ışık tutan bir fener niteliğinde olmalıdır" dedi.

Yönetmen Hüseyin Aydemir Açıklaması 'Sinema, Şehri Yansıtan Bir Ayna'
Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi ile ÖNDER İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği’nin Türkiye genelinde okuyan İmam Hatip öğrencilerine ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği "Şehir Dersleri"nde Yönetmen Hüseyin Aydemir, "Şehir ve Sinema" konusunda ders verdi.

“ŞEHRİ RİTÜELLER KURGULUYOR”

Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda Yönetmen Hüseyin Aydemir, şehirleri bazı ritüellerin kurguladığını söyleyerek, "Şehri yaşayan, canlı, değişken ve karmaşık bir organizma kabul edersek, ritüellerin bu organizmanın devamını sağlayan bir olgu olduğunu görürüz. Ritüeller, şehri geçmişten geleceğe doğru kurgulamaktadır. Bu açıdan bakıldığında kadim şehirlerin kuvvet ve saadetlerinin, ritüeller tarafından sağlandığı görülür" diye konuştu.

“SİNEMA ŞEHRE IŞIK TUTAN BİR FENER”

Sinema ile şehir ilişkisinden söz eden Aydemir, "Sinema, şehirde geçen bir kavram değil şehri doğru yansıtan bir ayna, şehre ışık tutan bir fener niteliğinde olmalıdır" dedi.

"Sinemaya olan yaklaşımımız Batı’yı taklitten öteye geçememiştir" diyen Aydemir, "Sinemada kalıpları yıkan ya da farklı bir boyut getiren Türk sinemacı ya da Müslüman bir yönetmen var mı? Bu işi doğru yapan Müslüman sinemacılar da var ama bu iş sadece Batı’nın bize dayattığı kalıpta doğru yapılıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA