Çka'dan 216 Milyon Liralık Mali Destek

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, bugüne kadar proje teklif çağrısı yöntemiyle uygulanan mali destek programları kapsamında ajans tarafından bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edildiğini söyledi.

Çka'dan 216 Milyon Liralık Mali Destek
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın ‘Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi’ Mali Destek Programı’nın açılış töreni Seyhan Oteli’nde yapıldı. Burada konuşan Genel Sekreter Altunsu, ÇKA’nın 2008 yılından bugüne kadar farklı alanları içeren 22 Mali Destek Programı (MDP) uyguladığını kaydederek, “Proje teklif çağrısı yöntemiyle uygulanan mali destek programları kapsamında ajans tarafından bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edilmiştir. Bugüne kadar 3 bin 121 proje başvurusu alınmış olup, bu projeler arasından başarılı bulunan 691 tanesiyle sözleşme imzalanmıştır” diye konuştu.

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın, İçel ve Adana’da uyguladığı destek programlarının yanı sıra başbakanlık ve Lefkoşa Büyükelçiliği işbirliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tarım, sanayi ve turizm sektörlerinde geliştirilen projelere de kaynak kullandırılması için teknik yardım ve gözetim desteği sağladığını kaydeden Altunsu, “Program ilanı, rehberlerin hazırlanması, proje hazırlama eğitimleri, projelerin seçimi ve projelerin hayata geçme aşamalarının tamamında Kıbrıs’taki Bakanlıklara teknik destek ve gözetim hizmeti verilmektedir. KKTC’de 2011, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında uygulanan mali destek programları ile toplam 267 projeye 45 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir” şeklinde konuştu.

“MİKRO İŞLETMELER KALKINMADA DİNAMO VAZİFESİ GÖRMEKTE”

Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı hakkında da bilgi veren Altunsu, şunları aktardı:

“Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, bölgemizin mikro işletmelerinin (yani çalışan sayısı 9 ve altı kişi olan ve yıllık cirosu 1 milyon TL’nin altında olan işletmelerin) istifadesine sunmaktadır. Mikro işletmeler, kalkınmada dinamo vazifesi görmektedir. Uluslararası çalışmalar, KOBİ’ler içinde özellikle küçük ve yeni kurulan işletmelerin daha fazla net istihdam artışı sağladığını ve dolayısıyla ekonomik büyümeye pozitif katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu açıdan, mikro işletmeler KOBİ politikalarında gün geçtikçe önemli hale gelmektedir.”

"AMAÇ REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAK”

Bölgenin imalat sanayi yapısı içerisinde mikro işletmelerin ajansın KOBİ’lere yönelik mali destek programlarından en az faydalanan grubu oluşturduğunu kaydeden Genel Sekreter Altunsu, mali destek programlarında, mikro işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmelerle aynı koşullarda yarışmasının, mikro işletmelerin dezavantaj yaşamasına neden olduğunu, bu nedenle mikro işletmelere yönelik ayrı bir program tasarlandıklarını söyledi.

Altunsu, bu program sayesinde bölgedeki mikro işletmelerin gerek kurumsal kapasite olarak gerekse kendilerine sundukları hizmetlerde rekabet avantajı yaratacak ürün, süreç ve pazarlama yenilikleri ile ürün çeşitlendirmesi konularında projeler sunabileceklerine dikkat çekti.

Altunsu, bölgemizdeki mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyinin, ihracat, pazarlama ve kalite standartlarının yükseltilerek ya da bu işletmelerin ürün, süreç ya da pazarlama yeniliği ile ürün geliştirme ve ürün çeşitlendirme olanaklarının geliştirilerek rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından ÇKA Proje Uygulama Birimi Başkanı Türker Dölekoğlu, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı hakkında sunum yaptı. Açılış törenine, Adana Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu, Kanuni Üniversitesi Rektörü Osman Serindağ ve Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Seyhan Tükel de katıldı.

Kaynak: İHA